En İyi 5 Hapishane Filmi

5. LA GRANDE ILLUSION / BÜYÜK ALDANIŞ (J.RENOIR – Fransa – 1937)

Renoir’ın şiirsel gerçekçilik akımının başyapıtı olan “La Grande Illusion” I. Dünya savaşında Almanlara esir düşen iki Fransız subayın kaçış öyküsünü anlatır. Filmin teması aslında sınıfsal ayrımların bazen ulusal ayrımların bile önüne geçtiğidir. Soylu Fransız subayı, soylu Alman Komutan ile kendi arkadaşlarından daha yakın bir ilişki kurar. Büyük Aldanış, hiç eskimeyen mesajıyla en güçlü savaş karşıtı klasiklerden biridir.

4. THE SHAWSHANK REDEMPTION / ESARETİN BEDELİ (F.DARABONT – ABD – 1994)

Stephen King’in bir uzun öyküsünden uyarlanan film zaman içinde IMDb’nin en beğenilen filmler listesinin 1 numarası oldu. Bunda dostluğun en güzel örneklerinden birini veren Robbins – Freeman’in müthiş oyunculuklarının yanı sıra, çok etkili bir “mazlumun intikamı” teması da yatmaktadır.

3. PAPILLON / KELEBEK (F.J.SCHAFFNER – ABD – 1973)

H.Charriere’in otobiyografik romanından uyarlanan film, haksız yere bir Fransız ceza kolonisine gönderilen Papillon’un yıllarca süren esaretini anlatıyor. Steve McQueen belki de kariyerinin en iyi oyununu verirken, o’na Dustin Hoffman eşlik ediyor. Film, her kaçma teşebbüsünde yakalanıp, cezası gitgide uzatılan Kelebek’in hikayesini unutulmaz bir gerçeklikle sunuyor.

2. KET FELİDÖ A POKOLBAN / CEHENNEMDE İKİ DEVRE (Z.FABRI – Macaristan – 1963)

Fabri, Ukrayna’da geçen gerçek bir olayı Macaristan’a taşımış. Hitler’in doğum günü şerefine Naziler esir tuttukları Macarlarla bir maç tertiplerler. Macar takımının en önemli oyuncusu da 2. Dünya savaşından önce Milli takım oyuncusu olan Onodi’dir.

Takımı için düzgün yemek ve antrenman yapma imkanı karşılığında kaptanlığı ve antrenörlüğü kabul eden Onodi, arkadaşları ile fırsatını bulduğunda firar ederler. Ancak, yakalanıp, maça çıkmaya zorlanırlar. Gerisi tarihin epik bir sayfasının kusursuz aktarımı.

1. THE GREAT ESCAPE / BÜYÜK FİRAR (J.STURGES – ABD – 1963)

Hapishaneden kaçış filmlerinin hiç eskimeyen zirvesi. Steve McQueen için yazılan Hilts “The Cooler King” rolü hariç gerçek yaşamdan alınmış bir 2. Dünya Savaşı Nazi kampından kaçış hikayesi.

Naziler, daha önce çeşitli kamplardan kaçmayı adet haline getirmiş birkaç Amerikalı ve çoğu İngiliz savaş esirini “kaçılamaz” diye övündükleri bir kampta toplarlar. Ancak, İngiliz subaylar cesur bir kararla 250 kişinin birlikte kaçacağı bir planı başlatırlar. Mizah ve aksiyonun dengeli bir biçimde verildiği unutulmaz bir klasik.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*