AVM Perakende Ciro Endeksi Kasımda Yüzde 20,1 Arttı

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Perakende Ciro Endeksi’nin kasım ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi kasım 2019 döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 20,1 oranında artış kaydederek 352 puana ulaştı.

Metallic stove and dishwasher in the kitchen

AVM’lerde kiralanabilir alan metrekare başına düşen cirolar kasım 2019’da İstanbul’da 1.637 TL, Anadolu’da 1.148 TL olarak gerçekleşirken Türkiye geneli metrekare verimliliği ise 1.343 TL olarak kaydedildi.

Kasım 2019’da Metrekare Verimliliğinde En Yüksek Artış Teknoloji Kategorisinde…

Kasım ayında, kategoriler bazında metrekare verimliliğinde en yüksek artış teknoloji kategorisinde yaşandı. Teknoloji kategorisi metrekare verimliliği geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre enflasyondan arındırılmadan yüzde 40,1’lik bir artış kaydetti.

Geçtiğimiz yılın kasım ayı ile karşılaştırıldığında, AVM’lerdeki ayakkabı kategorisi metrekare verimliliği yüzde 29,4, hipermarket kategorisi metrekare verimliliği yüzde 21,5, giyim kategorisi metrekare verimliliği yüzde 20,1, yiyecek-içecek kategorisi metrekare verimliliği yüzde 15,7 ve Diğer* kategorisi metrekare verimliliği yüzde 11,8 oranında artış gösterdi.

Kategoriler bazında metrekare verimliliği endeksi
Metrekare Verimlilik Endeksi - Türkiye Geneli

Ziyaret Sayısı Endeksi

Kasım 2019 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde ise yüzde 1,0’lık bir artış yaşandığı görüldü.

Kasım ayı endeksi ile ilgili olarak AYD tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler yer aldı: “Kasım ayı endeks sonuçlarına baktığımızda %10,56 olarak belirlenen 2019 yılı enflasyon oranının oldukça üzerinde bir artış gözlemliyoruz. Kasım ayında %20,1 oranında artış gösteren ciro endeksinde ‘Efsane Cuma’ indirimlerinin etkisini görebiliyoruz. Kasım ayında tüm kategorilerde enflasyonun üzerinde bir artış kaydedilmesi sektörümüz adına oldukça sevindirici bir gelişme. Ekim ayında başlayan ve kasım ayında devam eden bu yükseliş grafiğinin yılbaşı alışverişlerinin yoğun olarak yapıldığı aralık ayında da devam edeceğini öngörüyoruz. Kış sezonunun gelişiyle birlikte ekim ayında artış ivmesine giren ziyaret sayısı, Kasım ayında %1 oranında artarak devam ediyor.”

Ziyaretçi Sayısı Endeksi
Aylık metrekare ciro analizi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*