Kahve neden mi pahalı?

Meyve olarak toplanıp bahçeden kilosu 1 dolar gibi rakamlara çıkan kahve çekirdekleri son tüketici olarak karşımıza neredeyse kilosu 1.000 lira gibi rakamlara gelebiliyor.

Eskiden dönem esnafları vardı. İlk aklıma gelenler bilardo salonları, video kaset kiralayan müzik mağazaları. Aslında küçük dükkanlardı bunlar. Hatta su istasyonları bile vardı. Her türlü hijyenden uzak pompayla su satarlardı. Bir ara pırtlak gibi çoğalıp sonrada neredeyse bir gecede yok oldular.

Tabii ki birçoğu ihtiyaçtan dolayı hayatımızda yerini aldı. Teknolojik gelişime ayak uyduranlar ve işini düzgün yapanlar büyüyüp markalaştılar. Yok olanlar aslında biraz da yaratıcı olmayan ve kolay para kazanmayı tercih edenlerdi. Bir nevi kendi ayağına sıkmaktı bu.

Ne oldu peki? Pazar payı aynı kaldı ama pastadan pay almak isteyenler arttı, kar payı düştü. İşletme giderleri artınca kalite de düştü. Şimdi konumuz kahve, ne alaka diye düşünebilirsiniz.

Bu sıralar kahve sektöründe de aynı şeyler. “Param var abi naapiyim? 300-500 harcarız bir konseptli mekan açarız, tamam… Sonra kilosu ortalama 80 liradan aldığımız kahveyi 1.000 liradan çakarız. Hele bir de tutturup franchise verdik mi oh değmeyin keyfime”

Kağıt üstünde bu kadar kolay ama işin asli öyle değil. Her köşe başında işletmesi olan bir marka, piyasadan topladığı en kötü kahveleri yakma derecesinde kavurup sunarsa ve bizim dantel insanlarımız da gidip orada sıraya girince rekabet kızışır. Bedava internet, garsonlar ne içersin diye başına gelmiyor. Hatta neredeyse seni yok varsayıyor. Ne desin adamlar; “Berbat kahvemi içer misin? Yüzleri yok. Bence sonuçta pazarlama yöntemi, senden kahve parası alıp megabayt satıyor. Sonuçta kahve lüks tüketim sınıfına giren ama gelir düzeyi az olan insanların da tüketebildiği nadir ürünlerden birisi. Dalından fincana gelene kadar tam bir ustalık ve beceri isteyen bu sektörde ne yazık ki uyanıklar da var.

Demem o ki verdiğiniz paranın ne kadar karşılığını alabiliyorsunuz ya da nasıl alabilirsiniz?

Bir yerde okumuştum. Bir liraya kahve içebilecekken gidip aynı kahveye 10 lira verenler aslında o insanlarla aynı mekanda oturmak istemediklerinden fazladan 9 lira veriyorlar.

Şimdi bu şekilde düşünen insanlara diyecek bir şeyim yok, para ve tercih onların. Sadece şunu söylemek istiyorum, bu tarz insanlar aslında içebilecekleri en kötü kahveyi içiyorlar. Aslında alanda satan da başka seçeneklerinin olmadığını biliyor.

Kahveyi çok fazla betimlemeye gerek yok, o bir aşk bir tutkudur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*