En iyi lise filmleri

6. Hoosiers – 1986

Aynı zamanda en iyi basketbol filmi de sayılabilecek bir drama. Tek eksiği tüm basketbol oyuncularının beyaz olması ama dönem filmi olduğu için bu da göz ardı edilebilir. ABD’nin hiç masum olmayan bir döneminde, 50’lilerde geçen bir underdog hikayesi bu sonuçta. İkinci şansların, dostlukların, kırgınlıkların, geri dönüşlerin harika anlatımı. Gene Hackman ve Dennis Hopper karşılıklı döktürüyor. Slam Dunk!

5. Ferris Bueller’s Day Off – 1986

Tam bir kült komedi klasiği. Sevgilisi ve en yakın arkadaşıyla beraber bir günlüğüne okulu kırıp, şehir turuna çıkan Ferris Bueller’in çok eğlenceli hikâyesi. Peşindeki müdürü atlatmakta gösterdiği başarı evlere seza. Çok iyi zaman geçirten, hafif drama soslu eğlence zirvesi. Seksenlerde gençliği en iyi anlatan yönetmen John Hughes’dan.

4. Breakfast Club  – 1985

Beş değişik karakterde liseli ABD liselerinde yaygın hafta sonu okulda kalma (detention) cezasına tabii tutulur. Birbirinden çok ayrı gözüken bu beş genç, tek bir günde geçen bu eşsiz filmde farklılıklarını çözmeyi öğrenir ve bir anlamda o bir günde büyüme yolunda dev bir adım atarlar. Komedi-dram dengesini en iyi kuran filmlerden. John Hughes ustanın başyapıtı. 

3. Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı – 1976

Rıfat Ilgaz’ın eserinden uyarlanan ama romandan giderek uzaklaşan serinin ikinci filmi aynı zamanda da en iyi ikinci filmi. Eğilmez, ilk dört filmde olduğu gibi kaptan köşkünde. Senaryo Sadık Şendil’in. Çok başarılı bir devam filmi olmasının yanı sıra, 1976-1981 arası toplam 9 filmde beraber oynayan Kemal Sunal – Şener Şen ikilisinin beraber çevirdikleri ilk film olmasıyla da önemli. Tam 30 hafta vizyonda kalmış.

2. Dead Poets Society – 1989

Günü Yakala! Rahmetli Robin Williams’dan eşsiz bir oyunculuk gösterisi. Konfor ortamından çıkmanın, gelişmenin, dostluğun kılavuz filmlerinden. 50’lilerin sonunda özel ve prestijli bir İngiliz okulunda geçen film, komedi ve trajedide doruklara ulaşıyor. Konformizme ve otoriteye karşı özgür düşüncenin bayrağını açan modern bir klasik.

1. Hababam Sınıfı – 1975

Rıfat Ilgaz üstadın ölümsüz eserinden unutulmaz Ertem Eğilmez başyapıtı. Senaryo Umur Bugay’a ait. Çoğu seride olduğu gibi bu seride de en iyi film, ilk filmdir. Gülmekten yerlere yatırır ama bazı küçük anlarda da gözünüzden birkaç damla yaş getirir. Sonradan hepsi efsaneleşecek kadrosuyla bu “anlatılmaz / yaşanır” komedi klasiğini 5 kereden az izlemiş olan bizden değildir. İkinci film vizyona çıkana kadar (28 hafta) vizyonda kalmış.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*