Kahve makinenizi nasıl temizlemelisiniz?

Bildiğiniz gibi kahve kültürü geçmişten günümüze kadar uzunca bir süredir geleneklerimizde olan ve gün geçtikçe de yayılmaya devam eden bir alışkanlık haline gelmiştir. Türk Kahvesi ile başlayan ve zaman geçtikçe farklı tarif ve çeşitleriyle karşılaştığımız kahvenin yapımı için günümüzde bizlere en büyük yardımcısı tabi ki evlerimizdeki kahve makineleridir. Peki kahve makinelerinin temizliği nasıl olmalıdır?

Kahve makineleri elektronik aletler olduğu için suyun altında tutularak veya sabunlayarak temizleyebileceğimiz aletler değildir. Sabunla makine temizliğiniz makinenin yüzeyini aşındırabilir ve yapacağınız kahvelerin aromasını değiştirebilir. Tam tersi bu işlemleri gerçekleştirdiğiniz taktirde makinenizin ömrünün kısalmasına neden olursunuz. Hadi gelin en kolay şekilde kahve makinemizi nasıl temizleyebiliriz bir göz atalım.

Günlük temizlik için…

Kahve makinenizin günlük temizliğini yapmak için biraz ılık su ve kuru bir bez size yardımcı olacaktır. Makinenin sürahisi, kapak ve filtre sepeti gibi çıkarılabilir parçaları lavaboda ılık, sabunlu suyla veya bulaşık makinesinde yıkanabilir işareti varsa bulaşık makinesinde yıkayın. Ardından durulayın ve havluyla kurulayın veya açık havada kurumaya bırakın. Makineyi de nemli bir havluyla hafifçe silin.

Sirke ile kahve makinesi temizliği

Kahvesi makinesinin temizliği çok kolaydır. Haznesindeki kahve tortusu ve kireç lekelerinin geçmesi için sirke kullanabilirsiniz. Kahve makinenizin haznesine bir çay bardağı elma sirkesi ve su ekleyip bu karışımla makinenizi çalıştırın. Daha sonrasında makinenizi kapatıp içinde kaynamış sirkeli suyu yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra sirkeli suyu döküp sirke kokusunun gitmesi için temiz suyla tekrar makinenizi çalıştırın.

Limon tuzu ile kahve makinesi temizliği

Limon tuzu ve su ile de kahve makinenizi kolayca temizleyebilirsiniz. Makinenizin haznesine iki yemek kaşığı limon tuzu ekleyip temiz su ile içinde çözünecek şekilde karıştırın. Çözündükten makinenizi çalıştırın ve karışım kaynamasını bekleyin. Bu aşamada kaynadıktan sonra da yarım saat beklemeniz yararlı olacaktır. Yarım saat sonra tekrar makinenizi çalıştırın ve kaynatın. Daha sonra kaynayan karışımı dökün içine tekrar temiz su ekleyerek çalıştırın. Temiz su kaynadıktan sonra suyu dökebilir ve makinenizin haznesini peçete yardımıyla kurulayabilirsiniz.

Karbonat ile dışını da temizleyebilirsiniz

Kahve makinenizin dışını da karbonat ve su yardımı ile temizleyebilirsiniz. Karbonata hafif su ekleyerek macun haline getirip dışını ovalayabilirsiniz. Daha sonra karbonatı temizlemek için peçeteyi hafif ıslatarak veya temiz bir ıslak el bezi yardımıyla dışını temizleyebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*