Evde israfı nasıl azaltırsınız?

Dünya genelinde artan ve giderek yaygınlaşan israf davranışı günümüzün en büyük küresel sorunları arasında yer alıyor. İnsanlar ve diğer canlıların yaşam standartlarını tehlikeye sokan israf, aynı zamanda küresel iklim değişikliği ile mücadelede dünyanın ömrünün kısalmasına da neden oluyor.

İsrafla mücadele etmenin toplumun en küçük yapı birimi olan aileden başlaması ve diğer tüm alanlarda da sürdürülebilir kılınması oldukça önemli. Evde israfı azaltmanın yollarını ve israfla etkin mücadele yöntemlerini sizin için derledik.

En fazla israf mutfakta yapılıyor

Mutfak evde en çok israf yapılan olarak karşımıza çıkıyor. Doğalgaz, elektrik, su kâğıt ve peçete gibi ihtiyaçların gün içerisinde sıklıkla kullanıldığı bir alan olan mutfakta çeşitli ihtiyaçlara yönelik davranış biçimlerinde israfı engellemek adına daha dikkatli davranmak gerekiyor. İsrafla mücadelenin sürdürülebilir kılınması adına mutfakta geri dönüşüm ürünlerinin tercih edilmesi oldukça önemli. Öte yandan alışverişe çıkmadan önce alınacaklar listesi oluşturmak da israfı önleyen bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. Buzdolabına kaldırılan ürünlerde kapaklı saklama kapları, kavanoz tercih ederek streç ve alüminyum folyo kullanımını azaltmak da önemli bir adım olarak görülüyor. Sebze ve meyveleri yıkarken kullanılan su miktarının azaltılması için kullanılan suyun depolanması ve evdeki bitkiler için kullanılması gerekiyor. Ayrıca bulaşık makinelerinde etkisi yüksek tabletlerin kullanılması da oldukça önemli.

Çok fazla su israf ediliyor

Suyun ve temizleyici maddelerin çok yoğun kullanıldığı alanlar banyolardır. Bazı alışkanlıklarımıza son veremesek de onları doğaya zarar vermeden gerçekleştirebiliriz. Temizlikte kullanılan kimyasal ürünler su ihtiyacının artmasına neden oluyor. Öte yandan plastik diş fırçaları yerine ahşap diş fırçalarının tercih edilmesi, sabun miktarını ayarlayan ürünlerin kullanılması, daha az diş macunu kullanılması ve geri dönüşümü mümkün olan araç gereceklerin kullanılması oldukça önemli. Ayrıca çamaşır makinelerinin program ayarlarına hâkim olmak ve uygun programları tercih etmek, elektrik ve su israfının önüne geçecektir.

Geri dönüşüm önemli bir faktör

Kişisel ihtiyaçlar ve bakım da önemli israfın yapıldığı bir diğer alan olarak karşımıza çıkıyor. Kişisel bakım ürünlerinin geri dönüşüme uygun olmasına dikkat etmek gerekiyor. Deodorant kullanımında katı formlu ürünler tercih ederek hem çevreye hem insan sağlığına verilebilecek zararlar en aza indirilebiliyor. Öte yandan giysi dolaplarınızda modasını geçtiğini düşündüğünüz kıyafetlere küçük dokunuşlar yaparak kullanım ömrünü uzatarak o kıyafetinizi atmak yerine dolabınıza geri kazandırabilirsiniz. Artık sizlere uygun olmayan kıyafetleri 2. el ürün olarak satabilir veya ihtiyaçlarınızı o kategoriden tamamlayabilirsiniz. Sırf modaya uysun diye kıyafet almayarak ihtiyaçlarınız ve zamansız giysiler tercih ederek hem çevreye hem dolabınıza hem ekonominize katkı sağlayabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra kişisel ihtiyaçlarınızda ve bakım ürünlerinizde plastik kullanımını azaltmaya da önem göstermelisiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*