Evde karbon salınımını nasıl azaltırsınız?

Küresel ısınmanın en büyük sebeplerinden olan sera gazı salınımı, insanın bireysel veya toplumsal ihtiyaçlarını karşılamak için ortaya çıkıyor. Tüm bu aktiviteler küresel ısınma beraberinde iklim değişikliğini de meydana getiriyor.

The green building stands out among the houses. Environmentally friendly, energy efficient and zero carbon emissions. Search for the best option to buy an apartment. Net Zero Carbon neutrality.

Dengesiz iklim koşullarının daha çok hissedildiği bu dönemlerde uzmanlar, karbon salınımına dikkat edilmediği sürece dünyanın fazla zamanı kalmadığını söylüyor. Bu doğrultuda uzmanların asıl vurguladığı şey sanayi, toplumlar ve bireyler yani kısacası tüm insanların tüketim alışkanlıkları konusunda dikkatli olmalarıdır. Bu tüketim alışkanlıklarını yaşadığımız ev ortamından başlayarak azaltmak daha verimli olacaktır. Peki evde karbon salınımını nasıl azaltabileceğinizi biliyor musunuz?

Bulaşık makinesini doldurmadan çalıştırmayın

Evlerde karbon salınımını azaltmanın en önemli yolarından birisi bulaşık makinesini verimli kullanmaktır. Artık bulaşıkları elde yıkama dönemi sona ermiş olsa da çoğu kişi bulaşıkları elde yıkıyor. Bunun için bulaşık makinesini çalıştırmadan önce makinenin tam olarak dolu olduğundan emin olmalısınız. Aynı zamanda karbon salınımını azaltmak için enerji verimli bulaşık makinesi almanız gerekir.

Çamaşırlarınızı kurutma makineleri yerine asarak kurutun

Çamaşırlarınızı asarak kurutmanın karbon salınımını azaltmada etkili bir yöntemdir. Aynı zamanda kıyafetlerinizi kurutucu kullanmak yerine asarak kurutmanızda her ay 20 TL tasarruf sağlayabilirsiniz.

Ampullerinizi değiştirin

Ampullerin karbon salınımını arttırmasına sebep olmaktadır. Evlerde karbondioksit salınımını azaltmak için yapılacak bir diğer adım da enerji tasarruflu ampullerin tercih edilmesidir. Aynı zamanda LED ampul kullanarak, ömür boyu 600 kg karbondioksit salınımını engellemiş olursunuz.

Çöp öğütücü yerine geri dönüşümü kullanın

Evlerdeki çöpleri direkt olarak çöp öğütücülerini kullanarak öğütmek yüksek miktarda su ve enerji harcatır. Bunun yerine mutfağınızda geri dönüşümlü ürünler kullanabilir aynı zamanda her atığınız için ayrı bir çöp kutusu bulundurabilirsiniz. Bu sayede organik atıklardan kompost elde edebilirsiniz ve besin öğeleri açısından zengin bu toprağı bahçenizde kullanabilirsiniz.       

Yeterli ölçüde elektronik ürün kullanın

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birey başına ortalama 3 elektronik cihaz düşmektedir. Bunun dışında hane içerisindeki ortalama elektronik cihazlarda bu doğrultuda artmaktadır. Bunun dışında aynı hane içerisinde bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, televizyon ve mutfak robotları gibi onlarca birbirinden farklı elektronik alet de vardır. İhtiyaç dahilinde elektronik cihaz alınması ve kullanılması, karbon ayak izinin azalmasına yardımcı olur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*