Yarım asırlık sinema hazineleri – 1971’in En İyi 7 Filmi

LA CLASSE OPERAIA VA IN PARADISO (İŞÇİ SINIFI CENNETE GİDER) – İtalya

İşçi sınıfı sinemasının en iyi “auteur”lerinden olan İtalyan Elio Petri’nin başyapıtı. Kapitalizmin çarkları arasında ezilen işçilerin yaşamına hafif mizah soslu, çok sağlam bir dramatik bakış. Bence İtalyan sinemasının en iyi oyuncusu olan Gian Maria Volonte eşsiz bir portre çizmiş. Cannes en iyi film ve en iyi oyuncu ödülü başta olmak üzere bol ödüllü bir başyapıt.

DEVILS – İngiltere

Sıra dışı İngiliz yönetmen Ken Russell’dan sıra dışı bir yobazlık eleştirisi. 17. Yüzyıl Fransa’sında ülkeyi baskı altında tutan kilisenin eziyetleri. İnsanın insana Tanrı adına yaptığı zulmün sinemadaki en çarpıcı anlatımlarından biri. Müthiş finaliyle uzun süre hafızanızdan çıkmayacaktır.

DECAMERON – İtalya

Pier Paolo Pasolini, vatandaşı Boccaccio’nun erotik edebiyatın başyapıtlarından olan eserini (14. yüzyıl Fransa’sında veba sırasında geçen) kendi eşsiz tarzında uyarlamış. Berlin’de Jüri Özel Ödülü almıştı.

DUEL – ABD

Steven Spielberg’ın geleceğin bir popüler sinema ustası olacağını gösteren ilk filmi. Aslında bir TV filmi. Neden peşine düştüğünü anlamadığı ve film boyunca sadece ellerini görebildiğimiz dengesiz bir kamyon şoförüyle yollarda bir ölüm kalım oyunu oynamak zorunda kalan sıradan adamın hikayesi.

THE FRENCH CONNECTION – ABD

William Friedkin’in özellikle araba takip sahneleri ile ünlü, polislerin uyuşturucu karteli  ile savaşını soluk soluğa ve gerçekçi bir şekilde aktaran macera filmi. En iyi film, en iyi yönetmen, en iyi oyuncu (Gene Hackman), en iyi senaryo ve en iyi kurgu gibi hemen tüm önemli Oscarları toplamış bir başyapıt.

JOHNNY GOT HIS GUN – ABD

McCarthy dönemindeki komünist cadı avının mağduru olup, Hollywood’u terk etmek zorunda kalan usta senarist Dalton Trumbo’nun savaş-karşıtı filmi bu alanın başyapıtlarından. Savaşta bir çok uzvunun yanı sıra; konuşma, duyma ve görme yeteneğini de kaybeden çaresiz durumdaki askerin ibretlik öyküsü. Filmden kareler Metallica’nın “One” şarkısının klibinde de etkili bir şekilde kullanılmıştı. Cannes’da Jüri Özel Ödülü ve en iyi senaryo FIPRESCI ödülü aldı.

SACCO & VANZETTI – İtalya

Giuliano Montaldo’nun solcu oldukları için işlemediği cinayetler üzerlerine yıkılarak idam edilen iki anarşist görüşlü işçinin etkileyici hikayesini anlattığı filmi. Gian Maria Volonte ve Richard Cucciolla’dan (Cannes en iyi aktör ödülü) tam bir oyunculuk gövde gösterisi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*