BEYPER: Bir buzdolabı gömlek kadar kolay iade edilmemeli

Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı ve E-Ticaret Bilgi Platformu’nun hazırladığı araştırmada 2020 yılı internet satışlarında sektörler bazında ” iade –iptal “işlemlerinin dağılımını gösteren grafikte, Beyaz Eşya ve Küçük Ev Aletleri sektörü %46 ile en çok iade işlemi yapılan sektör olarak görünüyor.

S

Ardından Giyim, Ayakkabı ve Aksesuar %35, Hava yolları %8, Seyahat, Taşımacılık, Depolama  %6 ve en son olarak % 4 iade oranı ile Ev, Bahçe, Mobilya ve Dekorasyon sektörü gelmekte. 

Beyaz eşya sektörünün önemli yapı taşlarından perakendeci bayilerin çatı kuruluşu olan BEYPER konuya hem bir tehdit hem de bir fırsat gözü ile baktıklarını ifade etti.

Tüketiciler internetten ayakkabı alırken 2-3 farklı numara söyleyip ayağına olanını alıp diğerlerini iade ettikleri sektör %35 ama beyaz eşya iade oranı %46 ise bu oran ciddi olarak yüksek demektir. Bir buzdolabının gömlek kadar kolay iade prosedürüne tabi olmasına başından beri itiraz ettiklerini söyleyen Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendeciler Derneği, “ ürünü almadan önce tüketici mutfağını ölçme zahmetinde bile bulunmuyorsa bunun bir bedeli olması gerekir, en azından iadede %10 gibi bir kesinti olsa, tüketici bu kadar hoyratça davranmaz, yazık günah milli servet heba oluyor. Hem maliyet, hem zaman,  hem enerji kaybı oluşturuyor. 5.000 TL’lik bir çamaşır makinesi, 8.000 TL’lik bir buzdolabı, 69 TL’lik bir gömlek gibi iade alınmamalı.” ifadesinde bulundu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*