Arçelik, 7 yılda 1,3 milyon adet ürünü geri dönüştürdü, 326 GWh’lik elektrik tüketimini önleyerek 197 milyon liralık tasarruf sağladı

Arçelik, ürünlerini doğaya geri kazandırmak ve birer kaynak olarak değerlendirilmesini teşvik etmek amacıyla 2014 yılında Eskişehir ve Bolu’da kurduğu atık elektrikli ve elektronik eşya geri dönüşüm tesislerinde çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

Arçelik, sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bir halkası olan Eskişehir ve Bolu’da kurduğu atık elektrikli ve elektronik eşya (AEEE) geri dönüşüm tesislerinde çevresel sürdürülebilirlik performansını daha da ileri taşımak için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’de beyaz eşya üreticisi olup kendi geri dönüşüm tesisini kuran ilk ve tek şirket olan Arçelik, AEEE geri dönüşüm tesisleriyle ülkemizdeki geri dönüşüm sektörünün kalitesinin artırılmasına katkı sağlıyor.

Sanal tesis gezisinde konuşan Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, 65 yıldır tüketicilerine ürün ve hizmetlerini sunarken; her zaman daha iyiye ulaşmak ve yenilikçi bir yaklaşım sunmak için çalıştıklarını, daima çevresel ve sosyal etkilerini ölçmeye ve yönetmeye önem verdiklerini söyledi.

Can Dinçer: “Odağımıza sorumlu üretim ve tüketimi alıyoruz”

Arçelik’in çalışmalarını gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma sorumluluğunun bilinciyle yürüttüklerini söyleyen Can Dinçer, “Geçtiğimiz haftalarda açıkladığımız ve bizi oldukça heyecanlandıran yeni marka yolculuğumuz da bu sorumluluğumuzun temeline dayanıyor. Bu yıl itibarıyla fayda odaklı yeni marka yolculuğumuzda sloganımızı “İyiliği Aşkla Tasarlar” olarak dönüştürdük. Bu dönüşümde odağımıza sorumlu üretim ve tüketimi aldık. Sorumlu üretim ve tüketimi destekleyecek ürün, teknoloji, servis ve projeler geliştirmeyi, bu konudaki farkındalığı arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

Can Dinçer: “Dünyada her yıl 50 milyon ton e-atık oluşuyor”

Üretim ve tüketimde olduğu gibi ürünlerin kullanım ömrü dolduğunda oluşan atıkların geri dönüşümünün de sorumluluklarından biri olduğuna dikkat çeken Can Dinçer, “Elektronik atıklarla ilgili rakamlara bakarsak, dünyada her yıl 50 milyon ton atık elektrikli ve elektronik eşya (AEEE) oluştuğu belirtiliyor. The Global E-Waste Monitor 2020 Raporu’na göre ise 2019 yılında Türkiye’de oluşan AEEE miktarı 847 bin ton. Yani Türkiye’de yaklaşık 1 milyon ton AEEE’nin oluştuğu öngörülüyor. İngiltere’deki Southampton Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, 2020 yılında dünyadaki e-atıkların yüzde 37’sini küçük ev aletlerinin, yüzde 22’sini ise büyük ev eşyalarının oluşturduğunu söylüyor. Bu noktada AEEE’lerin profesyonel ekiplerle toplanarak geri dönüşümünün sağlanması sürdürülebilirlik ve çevre adına büyük önem taşıyor. Arçelik olarak, bu temel sorunla mücadele etmek adına öncü bir rol üstlendik ve Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu kapsamında ürünlerimizi doğaya geri kazandırmak, birer kaynak olarak değerlendirilmesini teşvik etmek amacıyla 2014 yılında Eskişehir ve Bolu’da atık elektrikli ve elektronik eşya geri dönüşüm tesislerini kurduk” şeklinde konuştu.

Can Dinçer: “Türkiye’de beyaz eşya üreticisi olup kendi geri dönüşüm tesisini kuran ilk ve tek şirketiz”

Arçelik’in Türkiye’de hem üretici olup hem de sektörünün geri dönüşüm tesisini kuran ilk şirket unvanına sahip olduğunu belirten Can Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskişehir’deki tesisimizde buzdolapları ve soğutucular, Bolu’daki tesisimizde ise büyük beyaz eşyalar ve küçük ev aletleri geri dönüştürülüyor. Eskişehir’deki tesisimiz buzdolaplarında bulunan ozon tabakasına zararlı CFC’li gazları da kapalı kırma sistemi ile toplayabilen Türkiye’deki ilk geri dönüşüm tesisi. Tesislerimizi kurduğumuz ilk yıl, ‘Doğaya Dönüş Başlasın’ sloganıyla Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm hareketine imza attık. Markası ne olursa olsun, eski beyaz eşya ve televizyonları yeni ve verimli Arçelik ürünleri ile değiştirdik. 2018 yılında da ‘Büyük Yenilenme Hareketi’ni başlatarak, yine her markadan eski beyaz eşyaları tüketicilerimizin evlerinden alarak çevre dostu yeni ürünlerle değiştirdik. Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu kapsamında piyasaya sürülen ürünlerin müşterilerimizden toplanması ve geri dönüştürülmesi sürecine devam ediyoruz. Tesislerimizde geri dönüştürülen AEEE’lerden elde edilen plastik, demir, bakır, alüminyum gibi malzemeleri, kaynak verimliliği kavramına uygun olarak ekonomiye geri kazandırıyoruz.”

Can Dinçer: “7 yılda 1,3 milyon ürün geri dönüştürüldü”

Can Dinçer, “2014 yılından bugüne kadarki 7 yıllık süreçte, 1,3 milyon adet AEEE’yi geri dönüştürdük. Eski ve verimsiz ürünleri yeni ve enerji verimli ürünlerle değiştirerek yüksek elektrik tüketimini engelledik ve 326 GWh enerji tasarrufu elde ettik. Bu sayede 41 milyon hanenin günlük elektrik tüketimi kadar 197 milyon TL’lik bir tasarruf sağladık. İki tesisimizin 7 yılda gerçekleştirdiği geri dönüşümden gelen enerji kazancı 2,5 MW gücünde 52 adet rüzgâr türbininin yıllık enerji üretimine eşdeğer oldu. Bunun yanı sıra eski teknolojiye sahip ürünleri çevre dostu yeni ürünlerle değiştirerek 6,5 milyon ton su tasarrufu sağladık. Tasarruf edilen su miktarı yaklaşık 8 milyon hanenin günlük su tüketimine eşdeğerdir” dedi.

ARÇELİK GERİ DÖNÜŞÜM TESİSLERİ BİLGİ NOTU

Projeler:

Atık balık ağları ve sentetik ipliklerden üretilen fırın, bulaşık ve çamaşır makinesi parçalarıArçelik, denizlere ve okyanuslara bırakılan atık balık ağlarının ekosisteme verdiği zararın önüne geçmek hedefiyle, atık balık ağlarını ve tekstil atıklarını yenilikçi bir şekilde geri dönüştürüyor ve ürün gruplarının farklı bölümlerinde kullanıyor. Balık ağlarının, yüksek mekanik ve termal özellikleri sayesinde fırın ürünlerinde en çok tüketilen plastik türü olan poliamid hammaddesi yerine kullanılabilmesinden yola çıkılıyor. Yenilikçi geri dönüşüm teknolojileri sayesinde atık ağlardan ve sentetik ipliklerden elde edilen yüksek performansa sahip geri dönüştürülmüş poliamid bileşiklerin fırın, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi parçalarında kullanılmasıyla 2020 yılında yaklaşık 8 ton atık balık ağı ve 99 ton tekstil atığı geri dönüştürüldü.

Bio BuzdolabıArçelik, organik malzemeleri yeniden kullanarak geleneksel plastiklere entegre ederek ürünlerde kullanılan petrol bazlı plastik miktarını azaltıyor. Geliştirilen teknolojiyle soya, yumurta kabuğu ve mısırdan üretilen malzemelerin dayanıklılığını artıran bu biyoplastiğin karbon ayak izi, günümüzde kullanılan geleneksel plastiklerden yüzde 80 oranında daha düşüktür. Bio Buzdolabı, en az yüzde 15 oranında soya ve hint yağı gibi organik malzeme içeren biyo bazlı poliüretan yalıtım malzemesi (Bio-Cool) ve biyokompozit hammadde kullanılarak üretiliyor.

Dünyada biyoplastiği, biyo bazlı sert poliüretan köpük yalıtım malzemesiyle birleştiren ilk örnek olan ve IFA 2019’da ilk kez sergilenen Bio Buzdolabı, çok sayıda olumlu geri bildirim almış ve biyoplastikleri içeren versiyonu İngiltere pazarında satışa sunuluyor. Bio-Cool yalıtımı da içeren versiyonun ise 2021 yılı içinde satışa sunulması planlanıyor. İçerdiği biyoplastik malzemeler ve Bio-Cool yalıtım malzemesiyle birlikte kabin başına üretim sırasında 6 kg daha az CO2 salımı gerçekleşiyor.

Organik malzeme kompozitlerden üretilen küçük ev aletleriBiyomalzemeler kullanılarak geliştirilen “biyo” parçalar küçük ev aletlerinde de kullanılmaya başlandı. El blenderi üretmek için domates püresi, domates salçası ve ketçap üretiminden çıkan lifler, kahve makinelerinde kahve telve artıkları, çay makineleri üretiminde ise geri dönüştürülmüş çay liflerinden yararlanılarak ürünlerdeki plastik kullanımı azaltılıyor. Bu yenilikçi ve çevre dostu ürünlerin 2021 yılı içinde satışa sunulması planlanıyor.

PET KazanArçelik patentine sahip “Leopet” hammaddesi, geri dönüştürülmüş PET şişelerin kullanılmasıyla elde edilen yüksek performanslı plastik materyal, çamaşır makinesi ve yıkayıcı-kurutucu kazanlarında kullanılıyor. Dünya çapında satışa sunulan çamaşır makineleri ile 2020 sonu itibarıyla 28,2 milyon geri dönüştürülmüş PET şişe geri kullanılarak döngüsel ekonomiye katkı sağlanıyor. Plastik atıkların performans plastiklerinde kullanılması, geri dönüştürülmüş plastiklere yönelik olumsuz algıyı ortadan kaldırdı. İyi uygulamaların iştiraklere yaygınlaştırılması kapsamında Arçelik-LG iş birliği ile geliştirilmiş klimalarda 2020 yılında 361.000 klimada toplam 3,6 milyon geri dönüştürülmüş PET şişe kullanıldı.

FiberCatcher: Mikrofiber filtreleme sistemiPetrol bazlı tekstil ürünlerinin çamaşır makinesinde yıkanması sırasında, içeriğindeki mikroplastiklerin atıksu borularından denizlere ve okyanuslara karışmasını engellemek amacıyla mikrofiber filtrasyon teknolojisi geliştirildi. Mikrofiberler, çamaşır makinelerine entegre edilmiş filtrasyon sistemiyle yüzde 90’dan fazla bir oranda filtrelenerek su kirliliğinin azalmasına destek oluyor. FiberCatcher teknolojisi kapsamında geliştirilen bu filtrenin kendisi de yüzde 98 oranında geri dönüştürülmüş plastik kullanılarak üretildi. Arçelik, açık inovasyon ve iş birliği kültürü çerçevesinde, bu teknolojiyi sektör içi ve dışındaki firmalar, STK’lar, üniversiteler ve tüm paydaşlarla birlikte geliştirmeye açık olduğunu vurguladı.

Yüksek performanslı geri dönüştürülmüş plastik malzemelerle üretilen küçük ev aletleriÜrünlerde geri dönüştürülmüş plastik kullanım oranını artırarak yeni plastik malzeme kullanımını azaltma hedefiyle geliştirilen Atak süpürge, Jaguar süpürge ve Newline tost makinesi ürünleri 2020 yılı içinde Türkiye’de piyasaya sunuldu. Atak süpürge platformundaki plastiklerin yüzde 31’i, Jaguar süpürge platformundaki plastiklerin yüzde 17’si ve Newline tost makinesi platformundaki plastiklerin yüzde 73’ü geri dönüştürülmüş plastik hammadde içeriyor.

Geri Dönüşüm

  • Son 7 yılda 1,3 milyon adet ürün geri dönüştürüldü.
  • Eski ve verimsiz ürünler yeni ve enerji verimli ürünlerle değiştirilerek yüksek elektrik tüketimi engellendi ve 326 GWh enerji tasarrufu elde edildi.
  • Enerji kazancı 2,5 MW gücünde 52 adet rüzgâr türbininin yıllık enerji üretimine eşdeğer oldu.
    • 41 milyon hanenin günlük elektrik tüketimi kadar 197 milyon TL’lik bir tasarruf sağlandı.
    • Bunun yanı sıra eski teknolojiye sahip ürünler çevre dostu yeni ürünlerle değiştirilerek 6,5 milyon ton su tasarrufu sağlandı. Tasarruf edilen su miktarı yaklaşık 8 milyon hanenin günlük su tüketimine eşdeğerdir.

Ödüller ve Başarılar

  • 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Sıfır Atık Zirvesi’nde Arçelik AEEE Geri Dönüşüm Tesisleri “Sıfır Atık Özel Sektör Ödülü”ne layık görüldü.
  • Ürünlerin yaşam döngüsü boyunca çevreye olan etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalar ve döngüsel ekonomiye yaptığı katkılar European Business Awards for the Environment (EBAE)-Avrupa Birliği Çevre Ödülleri’nde “Yönetim” kategorisinde birincilik ödülünü kazandı.
  • Karbon Saydamlık Projesi’nde (CDP) raporlama yapmaya başlanılan 2012 yılından beri elde edilen CDP İklim’deki sürdürülebilir başarısı CDP Global A Listesi’ne 3 kez girebilen ilk Türk sanayi şirketi olarak taçlandırıldı.
  • Arçelik, 2017’de, CDP İklim ve CDP Su Global A Listeleri’nde yer almayı başaran dünyadaki 25 şirketten biri oldu. 2020 yılında ise CDP İklim ve Su Programlarının her ikisinde de A- derecesiyle değerlendirildi.
  • Real Leaders’ın çevreye ve topluma en fazla katkı yapan şirketlere yer verdiği Top 150 Impact Companies listesine 13’üncü sırada girmeyi başardı.

  • Geçtiğimiz günlerde Kanada merkezli sürdürülebilirlik konusunda çalışan medya ve araştırma şirketi Corporate Knights’ın “Global 100 Most Sustainable Corporations In The World” listesinde, dünyanın en sürdürülebilir beyaz eşya ve ev aletleri şirketi seçildi ve listede yer alan ilk ve tek Türk şirketi oldu.
  • 2013 yılında başlatılan “Türkiye’de Enerji Verimli Buzdolapları Karbon Finansmanı Projesi” kapsamında 2013-2018 yılları arasında 305.407 ton CO2e emisyon azaltım hakkı elde etti.
  • Arçelik, elde ettiği bu karbon kredisi ile 2019 ve 2020 yıllarında küresel üretim tesislerinin doğrudan ve enerji-dolaylı (Kapsam 1 ve Kapsam 2) sera gazı salımlarını dengeleyerek karbon nötr oldu.
  • Bilim Temelli Hedefler Girişimi tarafından onaylanan 2030 hedefleri doğrultusunda Arçelik 2018 baz yılına göre, globalde kendi operasyonlarından ve satın aldığı enerjiden kaynaklanan Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını yüzde 30 azaltmayı, ürünlerinin kullanım fazından kaynaklanan Kapsam 3 emisyonlarını yüzde 15 azaltmayı hedefliyor. 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*