CAPTAIN MARVEL

Captain Marvel, MCU (Marvel Cinematic Universe)’nun ilk solo kadın kahraman filmi. Aynı zamanda yönetmenlerden biri, Senaristi ve bestecisi de kadın olan ilk Marvel filmi.

Ülkemiz için en önemli kısmı da bu bestecinin Pınar Toprak olması. Başarılı da bir iş çıkarmış. 

Öncelikle şunu belirtmek lazım, bu filmden daha çok zevk almak için Guardians of Galaxy ve The Avengers Filmleri başta olmak üzere Marvel evrenine biraz hakim olmanız lazım yoksa bir çok önemli noktayı kaçırabilirsiniz. 

Film bize çeşitli geri dönüşlerle bir zamanlar Amerikan hava kuvvetleri pilotlarınından olan Carol Danvers’ın nasıl Uzay Polisinin (Starforce) bir parçası haline geldiğini ve dönüşümünü anlatıyor. 

Uzayda yaşanan bir çatışma sonucu Carol (Vers), 1990 ların ortasındaki Amerika’ya düşer ve Nick Fury ile tanışır. Başlarda sorun yaşasalar da, Fury, Carol’ın anlattıklarına gözüyle şahit olduktan sonra işbirliğine başlarlar. Film burada biraz da Doksanların buddy-cop (ikili polis ekibi) Filmlerine dönüşür. 

Hafızasını yitirmiş olan Carol, Zaman içinde tek tük parçaları bir araya getirmeye başlayacak ve aslında arkasında gizli bir amaç olan bu işlemin sonuçlarıyla yüzleşecektir. 

Film, çizgi romandan farklı olarak İyi uzaylı-kötü uzaylı tanımına taze bir soluk ve yeni bir açılım getirmiş. Bilerek ya da bilmeyerek bu Disney filmi ABD’nin dış politikasının güzel bir alegorisini yapmış. 

Captain Marvel rolünde Brie Larson, filmin bir yerinde Nick Fury’nin de dediği gibi parıldıyor. Hem güzelliği hem de yeteneği ile. Yine de bağımsız sinemadan gelen yönetmen ikilisinin bazı yanlış tercihleriyle bu yetenekli aktris yeteri kadar değerlendirilememiş gibi geldi bana. 

Filmin rol çalanı ise, dört ayrı kedi tarafından canlandırılan şahane bir sarman kedi. İsmi de bir pilot filmi olan Top Gun’daki kahramanın yardımcısına atıfla “Goose” verilmiş. Kediyi dikkatli izleyin; sonlara doğru bununla ilgili de çok güzel bir sürpriz var. 

Ayrıca kedi, film bittikten sonra salonu hemen terk etmezseniz 10 dakika içinde göreceğiniz iki post credit sahnesinin ikincisinde de yer alıyor. İlk Post credit sahnesi de bu sene gösterilecek en heyecanla beklenen film olan “Avengers : Endgame” filmine de önemli bir köprü oluşturuyor. 

Filmin en güzel buluşlarından biri de jenerikte geçen sene kaybettiğimiz çizgi roman dünyasının en büyük ismi, büyük Üstat Stan Lee’nin görüntülerinin kullanılması. Ayrıca Stan Lee’nin çektiği son cameo rolü de bu filmde çok güzel bir şekilde onurlandırılmış. 

Captain Marvel, erkek egemenliğindeki süper kahramanlar dünyasına modern ve taze bir kadın bakışı ise getirerek bir anlamda bir devrim yapmış. 

Film asla mükemmel değil ama son derece sürükleyici ve eğlenceli. Yukarıda da yazdığım gibi Marvel dünyasına hakimseniz bu filmi mutlaka seyretmelisiniz. Tercihen üç boyutlu olarak. 

Rahat Uyu, Stan Usta. 

SineMadem iyi seyirler diler. 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*