Birçok ürüne ek gümrük vergisi getirildi

İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı ile çok sayıda ürüne ilave gümrük vergisi getirildi. Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren karar kapsamında altın, mücevher, buzdolabı, çamaşır makinesi, klima gibi birçok ürüne 30 Eylül’e kadar yüzde 30, sonrasında ise yüzde 25 oranında ek gümrük vergisi getirildi.

Vergi duyurusu ile ilgili açıklama ise şu şekilde yapıldı:

“Dünya genelinde yaşanılan KOVID-19 hastalığı tüm ülkelerin ekonomilerini ve dış ticaretlerini olumsuz şekilde etkilemektedir.” 

Bu kapsamda yerli sanayinin, artan ithalat baskısına karşı korunması amacıyla ilave gümrük vergisi getirilen ürünler şu şekilde: Altından ve kıymetli taşlardan mücevherat, buzdolabı ve derin dondurucular, bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, split klimalar, ocak ve yemek pişirme cihazları, su filtreleri, turbo kompresörler, motor parçaları, golf arabası, mensucat açma sarma makineleri, çeşitli el ve ziraat aletler, metalden eşyalar, alçıdan inşaat malzemeleri, ahşap kapı ve pencereler, prefabrik yapılar, demir-çelikten teller, halatlar, kablolar, zincirler, bakırdan teller, kablolar ve halatlar, yer kaplama ve döşemeleri, yapışkan bantlar, kauçuk levhalar, zaman kontrol cihazları, müzik aletleri, oyun aletleri, kayaklar ve spor malzemeleri, kilitler, menteşeler, makaslar, fırçalar, fermuarlar, çakmaklar, hijyenik ürünler, tripodlar. 

Beyaz eşya sektörünü yakından ilgilendiriyor

İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı ile getirilen ek gümrük vergisi beyaz eşya sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Buzdolabı, derin dondurucu, bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, split klimalar, ocak ve yemek pişirme cihazları da karar kapsamında ek gümrük vergisi getirilen ürünler arasında yer alıyor.

Beyper Başkanı Ali Yıldız: “Bu işten tüketiciler zararlı çıkacak”

Ali Yıldız

İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı ile alınan ve Resmi Gazete’de yayınlanan kararla çeşitli ithal ürünlere 30 Eylül’e kadar yüzde 30’a varan oranlarda ilave gümrük vergisi getirildi. Devletin aldığı bu karar tamamen şu anda yaşanan döviz açığı ile ilgili. Yurt dışından gelen, ithal ürünlerin alımını azaltmak için alınan bir karar. Aralarında buzdolabı ve derin dondurucular, bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, split klimalar, ocak ve yemek pişirme cihazların bulunduğu bu grupta fiyatlarda yüzde 30 artış olacak. Özellikle klima gibi gruplarda neredeyse tüm ürünler ve ham maddeler Çin’den geliyor. Bu kararla birlikte fiyatlarda artışlar olacak. Bunu yerli olarak üretilen ürünler de izlerse sonunda yine tüketiciler zararlı çıkacaklar. Zaten alım gücü düşük olan insanlar bu artışlarla birlikte daha da kendilerini geri çekeceklerdir.

Vestel Yurtiçi Satış GMY Tarık Leloğlu: Dünya pazarında yer alabilmek için bu fırsat iyi değerlendirmelidir

Tarık Leloğlu

Global krizlerin etkisiyle, azalan talep dünya ticaretinde yavaşlamaya neden olmaktadır. Kriz dönemlerin de pek çok ülke, ithalata ek vergi gibi benzer savunma mekanizmalarını geliştirmektedirler. İçinde bulunduğumuz konjonktürde, yavaşlayan ticarete ek olarak küresel alışverişin minimum düzeye gelmesi ile de ülkemizin kendi yağı ile kavrulma zamanı.

Ek vergi getirilen plastikten, bakır tellere, mücevherden, enstrüman aletlerine kadar birçok ürünü üretebilecek kapasitede olan, ülkemizdeki tüm yerli üreticiler için bu durum fırsat niteliğindedir. Yüksek kalitede yerli üretim ve katma değeri yüksek ihracat zamanı olan bu dönem, daha çok Ar-Ge yatırımı ile de desteklenmelidir.

Yerli üretici bir firma olarak, bizler de bize düşen görevin farkındayız. Düşen tüketici talebini, ürün kalitesi, hızlı servis ağı ve ürün çeşitliği ile arttırmayı, yerli üretimi geliştirmeyi ve küresel anlamda rekabetçi hale gelebilir olmayı hedefliyoruz.

Virüs sonrası dünyanın ana tedarikçisinin Çin olmayacağının öngörülmekle beraber, dünya pazarında yer alabilmek için bu fırsat iyi değerlendirmelidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*