Türkiye’nin beyaz eşya perakendecileri İzmir’de buluştu

Türkiye’nin beyaz eşya perakendecileri, İzmir Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği’nin (İZBEYDER) daveti üzerine 7-8 Ocak 2020 tarihinde İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Beyaz eşya perakendecilerinin çatı kuruluşu olan BEYPER’in iştirak ettiği toplantıya BEYPER yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, Mersin Perakendeci İş İnsanları Derneği’nin (MEPİAD) başkan ve yardımcısı da katıldı.

Toplantı boyunca beyaz eşya perakendeciliğinin sorunları ve çözümleri üzerine konuşuldu. 2016 yılında yasalaşan perakendecilik mesleğinin sorunları üzerine söz alan konuşmacılar özellikle yasanın tam anlamı ile uygulanamamasından ve eksiklerinin giderilmesi gerektiğinden söz ettiler. Toplantının ev sahipliğini yapan İZBEYDER adına açılış konuşması yapan Başkan Metin Aztekin, 41 yıldan beri beyaz eşya perakendeciği yaptığını, müşterileri ile dost ve arkadaş olduğunu ancak son yıllarda müşterilerin kendilerini yavaş yavaş terk etmeye başladığını dile getirdi. Aztekin sözlerine şöyle devam etti: “Yaptığımız işin karşılığını artık alamamaktayız. 1980 ve 1999 yılları arasında bu meslekten çok iyi paralar kazandık ve büyüdük. Ancak o günler geride kaldı. Son 20 yıldır bu mesleğe devam eden arkadaşlarımız, ben de dâhil olmak üzere devamlı olarak mesleğimizden şikâyet etmekteyiz. Hepimiz o tatlı ticaret yaptığımız günler tekrar geri gelir ümidi ile işlerimize devam etmekteyiz. Öncelikli sorunumuz para kazanamamaktır. Giderlerimizin artması, alternatif satış kanallarının çoğalması ve buna benzer sorunlardan dolayı son yıllarda birçok meslektaşımız işlerini bırakmak zorunda kalmışlardır. Yine son dönemde her köşe başına açılan zincir mağazalar bizlerin işlerini yapmakta ve kazancımızı engellemektektedir. Turşu, peynir, zeytin satılan yerde beyaz eşya satılmamalıdır. Biz Türkiye Beyaz Eşya Perakendecileri olarak hep birlikte buradan “HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN” çağrısında bulunuyoruz. Bunun dışında tüm esnafın baş belası olan kontrolsüz, denetlenmeyen ve ticari ahlaka uymayan İNTERNET satışları işlerimizi yoğun bir şekilde engellemektedir. İşte bu ve bunun gibi birçok sorun karşısında güç birliği yapmazsak kaybolacağımızı nihayet anladık. İzmir’de İZBEYDER ve BEYPER öncülüğünde ilk birlik ve beraberlik toplantımızı gerçekleştirdik. Bu toplantımıza ayrıca Bursa, Kahramanmaraş ve Mersinli meslektaşlarımız da katıldılar. Sözü fazla uzatmanın pek bir anlamı yok. Boşuna mı demiş Atalarımız “ Birlikten Kuvvet Doğar “ diye. Bu toplantı ile birliğimizin doğumu gerçekleşti, büyümesi ve gelişmesi camiamızın desteği ile olacaktır.”

(

Daha sonra BEYPER Yönetim Kurulu adına söz alan Başkan Ali Yıldız; “Bizleri İzmir’e davet ettiğiniz için BEYPER yönetim kurulu adıma teşekkür ederiz. Çok güzel organizasyon oldu. Biz de ilk fırsatta sizleri İstanbul’a bekliyoruz. Böyle birliktelikleri önemsiyoruz. Beyaz eşya perakendecileri için en önemli konu gelirlerin azaldığı bir dönemde giderlerimizin kontrol edilmesi, giderlerimizi iyi yönetmeliyiz. “HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN” sloganını çok beğendik. BEYPER olarak bunun yanındayız. Bu uygulamanın bütün ticaret odalarında olması için çalışmaları sürdüreceğiz. Sektörümüzü korumak için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

Son olarak MEPİAD adına söz alan Başkan Özcan Demir kısaca şunları söyledi; “İzmir’den Metin Aztekin arkadaşlarımın davet üzerine Mersin Perakendeci İş İnsanları Derneği (MEPİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyesi kimliğimle ve değerli kardeşim MEPİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Başkan Yardımcımız ve MTSO Meclis Üyemiz Hamit Doğan ile birlikte İzmir’deki bu toplantıya katılıyoruz. Cadde mağazalarının ve beyaz eşya satıcılarının karşılaştığı tehditler ve fırsatlar hakkında Türkiye’nin dört bir yanından gelen meslektaşlarımla zincir mağazalar, internet satışları, bayilik sistemi, tüketici sorunları, stok maliyeti, karlılık, bölgeler arası iş birliği, mali veriler ve nitelikli personel gibi konularda fikir alış verişi yapıyoruz. Bu vesile ile geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz BEYPER Kurucu Başkanı Sayın Şahin Mersin ağabeyimizi rahmetle anıyorum. İZBEYDER, BEYPER, PERDER ve MEPİAD gibi Sektörel derneklerin bu dönemde önemi çok büyük, dolayısı ile işbirliğimizi daha fazla geliştirmeliyiz. Sektörümüzün tek yayın organı olan Dağıtım Kanalı dergisine abone olmamız ve dergiye reklam vermemiz ve bu sayede daha geniş kitlelere ulaşmamız için hepimizin gayret göstermesi lazım. Ayrıca TOBB bu sıkıntılarımız için bizlere yardımcı olması gerekli, Son olarak şunu söylüyorum; “HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN”

Toplantı sonunda Birlik adına bir basın açıklaması yapan Metin Aztekin, özellikle discount marketlere yönelik olarak HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN çağrısında bulundu.

Aztekin’in basın açıklaması şöyle; “Bizlerin gözlemlediği ve bizim yaptığımız araştırmalarla göre esnafa en büyük zarar veren sebeplerinden biri zincir mağazalar bir diğeri alışveriş merkezleridir. Bu iki yapı bize göre piyasaya çok büyük zarar vermektedir. Bakın esnaf yok olduğu zaman, sosyal yaşam yok olmuş demektir. Sosyal yaşamın devam etmesi için esnafın ayakta kalması gerekir. Esnaf ayakta kalacak ki evine, çoluğuna çocuğuna baksın, onları okutsun, istihdam sağlasın, Türkiye ekonomisine katkı sağlasın, vergi versin. Yoksa esnaf biterse ülke biter. Ben Avrupa’nın birçok yerini gezdim, gördüm. Hiçbir yerde alışveriş merkezleri şehrin göbeğinde değil, eski kalanlar hariç hepsi şehrin dışındadır ama şehrin içine sen o AVM’leri çakarsan onun etrafındaki tüm esnaflar kapatır, yok olur. Şu an bizim olduğumuz semt İzmir’in Alsancak semti. İzmir’in en zengin semtidir. Bakın birçok dükkân boş, kiralık, satılıktır. Bunun devamın daha da kötüleşeceğini düşündüğümüzden bizler bazı önlemler almaya karar verdik. Bu zincir mağazalar Ne iş yapar? Nereden çıktı bunlar? Daha önce bunlar yoktu. Mahallenin bakkalı, konfeksiyoncusu, ayakkabıcısı vardı ve mutlu bir yaşam sürüyordu bu ülke. Bugün gelinen noktada bunlar yok edildi, yok şu an. Neden yok? Çünkü insanlar maddi ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Maddi ihtiyacını karşılayamayan bir kişi evinde mutsuz olur, sosyal yaşamında mutsuz olur ve ülke kaosa gider. Çok üzülerek belirtiyorum ki bugün bunları yaşıyoruz. Bunun için ne yapmamız gerektiğini beyaz eşyacı arkadaşlarımız Türkiye’nin her yerinden gelerek bir arada toplandık. Bu bizim ilk büyük toplantımız İnşallah bunun devamı gelecek. Büyük bir iş birliğine girdik. Bu işten sorun yaşayan sadece beyaz eşya sektör değil, ayakkabıcısı olsun, konfeksiyoncusu olsun diğer sektörlerde de aynı sorunu yaşanıyor. Yani bugün bir Bim, bir A101 vs. gibi zincir mağazalara girdiğinizde buralarda beyaz eşya satıldığını görüyorsunuz. Arkadaşlar Dünya’nın hiçbir yerinde böyle bir çirkinlik olamaz. Turşunun yanında, yoğurdun yanında beyaz eşya satılmaz. Düşünün tam tersini. Beyaz eşya mağazası vitrinine turşuyu, salçayı, makarnayı, sandviçi vs başka bir şey koyabilir mi, olabilir mi böyle bir şey? Olmaz. Zaten bizim sanayi kanunumuza da aykırı bir iş yapılıyor şu an. Bizlerin meslek grupları bellidir. NACE kodlarımız da bellidir odalarda. Şirketimizi ilk kurarken muhasebecimiz bize sorar “Ne iş yapacaksın?” biz deriz ki beyaz eşya, mobilya, ev tekstili vesaire. Biz bunlarla sınırlıyızdır. Şu an için zincir mağazalar illegal olarak bu sınırın dışına taşmaktadır. Alışveriş merkezleri bizi etkiliyor, çok şikâyette bulunduk, artık onlara bir şey diyemiyorum ama zincir mağazalar mutlaka ne iş yapıyorsa, kendilerinin ana konusu neyse o sektörde devam etmeleri gerekmektedir.

Gördüğünüz gibi tabelaya bir slogan yazdık. “Herkes Kendi İşini Yapsın” diye. Bu “Herkes Kendi İşinin Yapsın” sloganı çok açık bir ibaredir. Bu sloganı taşıyan pankartları Türkiye’nin her yerinde beyaz eşya mağazalarının vitrinlerini asacağız. Mart ayından itibaren bunları mağazaların vitrinlerinde göreceksiniz. Bunlara destek veren diğer sektörleri de söyleyeyim. Ayakkabıcılar, oyuncakçılar, tuhafiye, hazır giyim, zücaciye, halı grubu, kırtasiye grubu, lastikçiler de bizlerle beraber hareket etmekte. Yani bu demektir ki Türkiye’de tüm esnaflarının mağazalarında yakında bu ibare görülecek. Bizim istemediğimiz en son şey protesto etmektir, ama biz aylar önce yetkililere başvuruda bulunduk. Hiçbir ciddi cevap alamadığımız için kendimizi bu eylemi yapma zorunluluğunda hissettik. İnşallah biz bunları asmadan bu sorun çözülür. Türkiye’de esnaf da mutlu olur, bayiler de mutlu olur, bu işi yapanlar da tekrar işlerine dönerler eski halimize geliriz. Düşünün istediğimiz şey çok bir şey değil. Eski halimize gelmeyi istiyoruz. Bu konuda ben bize katılan tüm Türkiye’den gelen meslektaşlarımın hepsini kutluyorum, teşekkür ediyorum yanımızda oldular. Bu yolda hep beraber yürüyeceğiz. Bu sadece İzmir’in değil İzmir’den başlayan bir eylemdir bu. Bir protesto eylemidir, çok nettir. Aslında günümüzün konusu bizim konumuz değil ama maalesef bugüne geldi. Türkiye’nin daha önemli konuları var. Bu iş çözülürse bizim esnaf grubunda da çok şeyin çözüleceğine inanıyorum. Hepinize saygılar sunuyorum.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*