Züccaciye sektörü ABD’de buluştu

Züccaciye alanında sektörün en önemli fuarları arasında olan International Home & Housewares Show 2019 (IH&HS) fuarının 15’inci Türkiye Milli Katılım Organizasyonu İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ortaklığında gerçekleştirildi. 2-5 Mart 2019 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin Şikago şehrinde düzenlenen fuarda toplam 30 firma Türkiye’yi temsil etti.

ABD’nin Şikago şehrinde düzenlenen International Home & Housewares Show 2019 fuarı (IH&HS), ev gereçleri, mutfak gereçleri ve pişirme ekipmanları konularında sektörün önemli fuarlarından biri olarak kabul ediliyor. 2-5 Mart 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen, sektörün yeniliklerini tanıtmayı ve küresel ticaretin kolaylaştırılmasını amaçlayan fuara, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ortaklığında 15’inci kez Türkiye Milli Katılım Organizasyonu düzenlendi. Milli katılım organizasyonu dâhilinde 21 firma ve bireysel olarak 9 firma ile birlikte Türkiye’den toplam 30 firma katıldı. Türk firmaları, fuar süresince döküm, teflon, paslanmaz çelik, plastik, melamin, metal ve camdan mamul mutfak, banyo ve ev eşyalarını tanıttı.

Mutfak sektörünün 2019 yılı ihracat hedefi 6 milyar dolar

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, ABD’nin Türkiye’nin ihracatında önemli bir yeri olduğuna değinerek buradaki potansiyele dikkat çekti. İKMİB’in İDDMİB ortaklığıyla 15’inci kez düzenledikleri Milli Katılım Organizasyonu hakkında bilgi veren Pelister, “Bu yıl gerçekleştirdiğimiz milli katılımla 21 firmamız yaklaşık 400 m2’lik alanda ürünlerini sergiledi. Bireysel olarak da 9 firmamız katıldı ve toplam 30 firmamız Türkiye’yi ABD’de temsil etti” dedi. Mutfak sektörünün ihracat ve ithalat rakamlarını değerlendiren Pelister, “Mutfak sektörünün 2017 yılı ihracatı 4,18 milyar dolar iken, 2018 yılında yüzde 9 artış ile 4,55 milyar dolara ulaştı. Buna karşılık ithalat rakamlarına baktığımızda, sektörün 2017 yılında 1,29 milyar dolar ithalatı olduğunu, 2018 yılında ise ithalatın yüzde 19,50 azalarak 1,05 milyar dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Başka bir deyişle 2018’de mutfak sektörünün ülkemize 3,5 milyar dolar dış ticaret fazlası kazandırdığını görüyoruz. Sektör ihracatının yüzde 52’si Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyor. AB’ye yapılan ihracat 2018 yılında yüzde 9,5 artarak 2,38 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin mutfak sektöründe ABD’ye yaptığı ihracat ise 2018 yılında 193,7 milyon dolar oldu. ABD’nin ihracat potansiyeli büyük. Sektörün 2019 yılı 6 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için bu tür organizasyonlara katılması büyük önem taşıyor” dedi.

50 Ülkeden 2 Bin 200 Katılımcı

McCormick Place Exposition Center’da gerçekleşen IH&HS fuarında ürünler “temizlik, saklama ve koruma ekipmanları”, “yemek pişirme ve ağırlama ekipmanları” ve “elektrikli ev aletleri” olmak üzere 3 ana başlık altında ziyaretçilere sergilendi. Katılımın yüksek olduğu ve tüm dünyadan önemli alıcılar tarafından ziyaret edilen IH&HS fuarında bu yıl 50 ülkeden 2 bin 200’den fazla firma katılımcı oldu. Ayrıca fuarda bireysel katılımların dışında Türkiye de dahil olmak üzere Brezilya, Çin, Hong Kong, İtalya, Japonya ve Tayvan’ın ülke pavilyonları yer aldı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*