Paket klimada lisanslı yerli üretim

Form Şirketler Grubu, Amerika’nın en büyük klima üreticilerinden Lennox ile 36 yıldır devam eden iş birliği kapsamında yerli üretime geçiyor. İzmir Pancar Organize Sanayi bölgesinde yer alan fabrikasında Lennox markalı ürünlerin üretimi için özel bir hat oluşturan Form Şirketler Grubu, gerçekleştirdiği bu yatırım ile paket klima (rooftop) cihazların üretimini yapacak. Form ile imzalanan bu lisans anlaşması, Lennox tarafından paket klima konusunda uluslararası pazarlarda verilen ilk ve tek lisans anlaşması olma özelliğini de taşıyor.


Türkiye’de iklimlendirmenin öncü firmalarından Form Şirketler Grubu, Amerika’nın en büyük klima üreticilerinden biri olan Lennox ile 1983 yılından beri süren iş birliğini bir adım daha ötesine taşıyarak yerli üretime geçiyor. Form Şirketler Grubu’nun İzmir Pancar Organize Sanayi bölgesinde yer alan fabrikasında Lennox ürünlerinin üretimi için 2 milyon TL’lik bir yatırımla özel bir üretim hattı faaliyete başladı. Bu hatta, lisans kapsamında orijinal Lennox markalı olarak üretilecek cihazlar “Made in Turkey by Form under licence of Lennox” şeklinde etiketlenecek. Form, Lennox markalı ürünlerin üretim kapasitesini 2020 yılına kadar iki katına çıkarmayı hedefliyor.

Tüm uluslararası sertifikalar geçerli olacak

2015 yılında hizmete başlayan 20.000 m2 açık alan üzerine 11.000 m2 kapalı alandan oluşan fabrikada ilk aşamada 80 kW üstü kapasitelerde Lennox markalı paket klima (rooftop) cihazları üretilecek. 36 yıldır Lennox’u Türkiye’de tek yetkili olarak temsil eden Form Şirketler Grubu bu yatırım kapsamında 2020’den itibaren 80 kW altı kapasiteleri de üretmeye başlayacak.

Cihazlar üzerinde kullanılacak tüm komponentler, Lennox tarafından onaylanmış parçalar olacak. Bu sayede Eurovent performans sertifikası dahil tüm uluslararası sertifikalar Form tesislerinde üretilen cihazlar için de geçerli olacak. İlerleyen süreçte daha fazla Türk Malı komponentlerin de Lennox tarafından uygunluk onayı alınarak sürece dahil edilmesi ve hatta bu komponentlerin yurtdışındaki diğer Lennox üretim tesislerine ihracatı hedefleniyor.

Paket klimada Form imzası

Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun, konuyla ilgili şunları söyledi: “Yaklaşık 500 milyon Euro olan merkezi klima ana ekipmanları pazarında, paket klimalar yaklaşık 25 milyon Euro’luk bir paya sahip. Bir diğer adı Rooftop (çatı tipi) klima olan paket klimalar, tek bir cihaz ünitesi üzerinden tüm soğutma, ısıtma, havalandırma, filtrasyon ve taze hava işlemlerini yönetebilmesi itibariyle, birçok işletme tarafından giderek artan bir talep görüyor. Bugün; AVM’ler, spor tesisleri, marketler, fuar alanları, seminer salonları, fabrikalar, depolar ve benzeri büyük hacim içeren her türlü bina, paket klimanın kullanım yeri olarak ön plana çıkıyor. 90’lı yıllarda Türkiye’de Form ve Lennox ile paket klima alanının oluşumunu sağlayan bu iş birliğine, 1992 yılında 100 bin Dolarlık bir ciro ile başlanmıştı. Bugün Form-Lennox olarak Türkiye pazarında % 50’ye yakın bir pazar payına ve binlerce cihazlık referansa sahibiz. 40 yıla yaklaşan bu başarılı işbirliğinin bir sonucu olarak Lennox ile imzaladığımız bu lisans anlaşması, Lennox tarafından uluslararası pazarlarda paket klima için verilen ilk ve tek lisans anlaşması olma özelliğini de taşıyor. Hedefimiz paket klimaların uygulama alanlarını çoğaltmak ve piyasanın da gelişimi ile pazar payımızı arttırmak.

İzmir Pancar Organize Sanayi bölgesindeki üretim tesisini ziyaret etmek için Türkiye’ye gelen Lennox Uluslararası Yönetim Kurulu Başkanı Todd Bluedorn Form Şirketler Grubu ile gerçekleştirdikleri üretim hakkında şunları söyledi: “1895 yılında kurulan Lennox, bugün 4 Milyar Dolarlık cirosu ile yalnız Amerika’nın değil dünyanın en büyük iklimlendirme firmalarından biridir. Lennox’un en büyük özelliği daima tüketiciyi dinlemek ve ihtiyaçlara en uygun çözümleri sunmak diyebiliriz. 1980’lerde Türkiye pazarı için Form ile çalışmaya başlarken, Form’un sektördeki mühendislik tecrübesine, esnek ve sağlam organizasyon yapısına güvendik ve birlikte güzel bir yola çıktık. 40 yıla yaklaşan bu ortaklık ile Form, Türkiye paket klima pazarında Lennox ürünleriyle liderliğini sürdürüyor. Yeni lisans anlaşması ile karşılıklı iş birliğimizi bambaşka ve ileri bir boyuta taşıdık. Lennox kalite standartlarıyla birlikte Eurovent ve Ecodesign sertifikasyonlarını taşıyan bu üretimle hem müşterilerin taleplerine daha uygun ve esnek tasarımlar sunabileceğiz hem de bu üretimi çok daha kısa zamanda ve nispeten daha düşük maliyetlerle gerçekleştirebileceğiz. Böylece yatırımcılara son derece önemli bir avantaj sağlamayı hedefliyoruz. Bu vesileyle söz konusu üretimin Türkiye ekonomisine yatırım ve istihdam anlamında katkı sağlayacağını bilmekten de büyük mutluluk duyuyoruz’’ dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*