2019 dünyada gelecek nesil teknolojilerin yılı olacak

LG Electronics Türkiye, Tüketici Elektroniği ve Beyaz Eşya Satış Direktörü Ergün Altay

????????????????????????????????????

Sektörünüz ve Türkiye özelinde değerlendirdiğinizde 2018 yılı şirketiniz açısından nasıl geçti?

2018 yılı LG Türkiye olarak hem bizim hem de ülkemiz için zor ve mücadele gerektiren bir yıl oldu. Yaşanan ani kur artışları ve ekonomideki dalgalanma, sektör hacminde bir düşüş yaşanmasına neden oldu. LG olarak, bu sene yaşanan tüm gelişmelere rağmen elektronik sektörü için yine de üst segmente doğru kaymanın devam ettiğini özellikle belirtmek isteriz. Teknolojinin hızla gelişmesi inovatif ürünlerin hayatımıza her geçen gün daha fazla girmesine neden olurken, Türk tüketicisinin yeni teknolojilere olan ilgi ve eğiliminin artmasıyla talep yukarı doğru kayıyor. Günümüzde tüketici bir üründen alabileceği maksimum faydayı alabilmek için daha fazla bedel ödemeyi kabul ediyor. Tüketicilerde genel olarak bulunan “bir kere alacağım en iyisi olsun, evladiyelik olsun” gibi düşünceler, yine bir ürünün en iyisine yönlendiriyor. Örnek verecek olursam, 2018 yılının ilk on ayında toplam TV pazarı içinde akıllı TV’lerin oranı %72’ye, UHD TV’lerin oranı %51’e ulaştı. Çok fonksiyonlu akıllı cihazlar ve yenilikler, beyaz eşyada büyümeyi sağlayan en büyük etken oldu. Tüm bu yaşananlar kullanıcının iyi ürüne daha fazla para ödemeyi kabul ettiğini gösteriyor.

2019 yılına baktığımızda; ev elektroniği ve beyaz eşya sektöründe adet bazında bir daralma bekliyoruz ancak Türk tüketicisinin teknolojik ürünlere, özellikle LG’nin inovatif teknolojilerine olan ilgisinin, adet düşerken ciromuzu arttıracağına inanıyoruz. Bu beklentiyle gelecek yılla ilgili hedefimiz adet olarak bir küçülme olsa da ciro bazında bir büyüme yaşamak.

Bu yıl içerisinde şirketiniz bünyesinde yaptığınız yatırımlar, yeni ürünler, lansmanlar vb. gelişmeler nelerdir?

Teknolojik dönüşümle birlikte izleyicilerin televizyonlardan beklentileri değişti… Kullanıcılar, televizyonlardan artık estetik ve inceliğiyle evlerine uyum sağlamasını, en kaliteli görüntü ve ses kalitesine sahip olmasını, hatta izleme alışkanlıklarını öğrenip kişisel tercihlerine göre programlar önermesini bekliyor. Biz de tüketici elektroniği alanında ağırlıklı olarak televizyonlara odaklandık.

LG olarak OLED TV’yi ilk kez 2012 yılında hayata geçirdik ve bugün de OLED TV pazarında liderliğimizi sürdürüyoruz. Ekran teknolojisindeki yenilikleriyle televizyonların evdeki yerini ve televizyon izleme alışkanlıklarını yeniden tanımlayarak, sürekli devam eden AR-GE ve inovasyon çalışmalarıyla OLED teknolojisini uygun fiyatlarla sunarak, daha fazla tüketicinin daha kaliteli bir televizyon deneyimi yaşamasını sağlıyoruz.

Nano Cell™ teknolojisini kullanarak hayata geçirdiğimiz 2018 SUPER UHD TV’ler, tüketicilere daha derin siyah ve iyileştirilmiş renklerin yanında daha gerçek görüntü sağlayacak incelikli gölge detayları da sunuyor. LG SUPER UHD TV’lerin yenilikçi Nano Cell™ ekran renkleri, tüketicilerin en favori içeriklerini kaliteden ödün vermeden en iyi açıdan seyretmelerine olanak tanıyor. Yeni SUPER UHD TV’ler geliştirilmiş izleme deneyimini tamamlamak için yüksek kalitede sinematik ses deneyimi sağlayan Dolby Atmos ses teknolojisini de destekliyor.

Globalde bu yıl TV sektörüne son zamanlarda sunduğumuz en büyük yenilik ise Google’la yaptığımız iş birliği oldu. İş birliğimiz kapsamında LG Yapay Zeka destekli televizyonlarında kullanıcılara, dünyanın en iyi dijital asistanlarından olan Google Asistant desteği de sunuyoruz. LG OLED ve Super UHD TV serileri için geçerli olan bu özellikle LG’nin ödüllü televizyonları daha akıllı ve kullanışlı hale geliyor. Google ile yaptığımız bu eşsiz iş birliği ile Google Asistant’ı kendi işletim sistemimizde sunan ilk TV markası olduk. Sesli iletişim kurmanın mümkün olduğu Google Asistan destekli LG TV’lerde kullanıcılar sadece konuşarak, istedikleri içeriklere kolayca erişebilecek. Yine sesli komut özelliğini kullanarak televizyon ayarlarını kontrol edebilecek olan kullanıcılar, evlerindeki diğer akıllı cihazları da televizyonlarından takip edebilecek. Google Asistant’ı kullanarak yüzlerce sesli komut gerçekleştirebilecek olan LG Yapay Zeka destekli TV kullanıcıları, harici oyun konsollarına, ses barlarına, TV, sinema ve fotoğraf görüntüleme moduna da hızlıca geçiş yapabilecek. Türkçe Google Asistant destekli televizyonlarımızı Türkiye’ye de en yakın zamanda getirmeyi amaçlıyoruz.

Genel olarak 2019 yılından beklentiniz nasıl? Bu yıl için hedefleriniz ve genel stratejileriniz neler olacak?

LG olarak biz bir satış şirketiyiz, en önemli kaynağımız da ürünlerimiz ve çalışanlarımız. Teknolojinin tüm hızıyla gelişmesi ve Türk tüketicisinin yeni teknolojilere olan ilgi ve eğiliminin artmasıyla talep her geçen gün üst segment ürünlere kaydığını söylemiştim. Bu sebeple üst segment ürünlerimize yoğunlaşmayı sürdüreceğiz.

2019’da sektörde fark yaratmaya ve büyümeye devam etmek istiyoruz. Bunun birinci koşulunun da insan kaynağı olduğunu biliyoruz. Dünyada inovasyona liderlik eden bir marka olarak; istihdama, istihdamını gerçekleştirdiğimiz çalışanlarımızın da niteliğine ve eğitimine çok önem veriyoruz. Bu sebeple istihdam konusunda 2019 yılı içinde de nitelikli ve eğitimli insan gücüne yatırım yapmaya devam edeceğiz. Tüm bunlara ek olarak teknoloji sektöründe çalışan kadın sayısını arttırmayı amaçladığımızı da söyleyebilirim.

Sektörel olarak baktığınızda bu yıl bizi nasıl gelişmeler bekliyor?

2019 dünyada, 5G ve kuantum bilişim teknolojisiyle gelecek nesil teknolojilerin yılı olacağa benziyor. Kuantum teknolojisi ve bilgi işlem, iş hayatı ve hükümetler üzerindeki etkisini çoktan yaratmış olsa da, henüz tüketici pazarına girmedi. 2019, Google gibi kuruluşların Yapay Zeka’nın gelişimini iyileştirmek için değişik teknolojilere yönelmesi ve NASA’nın karmaşık lojistik sorunları çözmek için kuantum teknoloji kullanmasıyla kuantum teknolojisi açısından önemli bir yıl olacağını gösteriyor. 5G’nin ise 4G’lerden 20 kat daha hızlı olması beklenirken, her iki teknoloji de akıllı evler ve şehirler için ihtiyaç duyulan Yapay Zeka ve makine öğreniminin daha etkin bir şekilde geliştirilmesini sağlıyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*