Can suyu lazım

%38’lik bir düşüşe dayanmak çok zor. Bu demektir ki, bayiler zararına çalışıyor ya da kar marjları o kadar yüksek ki bu düşüşe rağmen ayaktalar. 2. senaryo gerçek olmadığına göre 1. senaryo doğru.

Dergimiz yazarlarından Beyaz Adam'ın makalesidir

Bayilerini ayakta tutmak isteyen ana firmaların yöneticilerine çok iş düşüyor. Bu günler piyasa ziyaretleri günü olmalı bence. Stoklarda yatan ürünler satılmadı ama ödemeleri yapıldı. Banka kredi faizleri dayanılacak gibi değil; eldeki gayrimenkulleri paraya çevirmek neredeyse imkânsız ya da ölü fiyatına satmak gerekiyor. Kapıdan içeri giren müşteri yok, ürün satılsa bile tüketici internetteki ölü fiyatlardan satın almak istiyor. Bu örneklerden daha onlarcasını yazabiliriz. Benim tavsiyem tüm satış yöneticileri bayilerinin performanslarını yakından takip etsinler. Ciro düşüşünün aşırı yaşandığı bayilerin borçlarını yapılandırsın ya da ürünleri iade alsınlar. Bu yavaşlamada ayakta kalmak mümkün değil, aksi taktirde konkordato furyası bizim sektöre de sıçrarsa önü alınamaz bir durumla karşılaşmak kaçınılmaz hale gelecek.

Gelelim Whirlpool’un Türkiye’deki satış faaliyetlerini kapatma kararına. Bence sabırsızca alınan bir karar. Bir zamanlar %15 pazar payını hedefleyen bir firmanın bugünlere nasıl geldiğini iyi irdelemeleri lazım. Türkiye şartlarını Amerikan mantığına uydurmaya çalışmanın kaçınılmaz sonucunu yaşadılar bence. Bu kadar altyapısı olan bir firmanın bunca yılını çöpe atması acelece alınmış bir karar bence. Özellikle yerli çeyiz mağazalarında çok önemli bir satış gücü olan markaya verilen tüm emekler boşa gitti. Umalım fabrikalarını taşımasınlar.

Kalın sağlıcakla

Beyaz Adam

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*