En iyi kahve nasıl demlenir

Geçen yazımda iyi bir kahve içmenin iki yolu vardır demiştim. Ya gidip doğru yöntemlerle demleme yapan bir kafede parasını verip keyifle içebilirsiniz ya da evde kendiniz yaparsınız. 

En basit anlamda kahve çekirdeklerinin suyla bir şekilde etkileşime girmesini sağlamak sahanda yumurta yapmaktan ne kadar zor olabilir ki.

Anlatayım o zaman en iyi kahve nasıl demlenir.

Doksanın üzerinde kahve ağacı çeşidinin olduğunu düşünürsek ne kadar zor olabilir ki. Bilinen en belirgin özelliği kafein ile ön plana çıkan kahve çekirdeklerinde ayrıca, yağ, karbonhidrat, protein, asitler, mineraller, su ve aromalar olarak 1000’den fazla bileşen yer almaktadır.

Bu kadar kombinasyona ve çeşitliliğe rağmen en iyi demlemeyi yapabilirim diyorsanız, doğru ortam ve şartlarda hazırlanıp ayıklanmış yeşil kahve çekirdeklerini de bir şekilde bulsanız bile, demleme yapıp ilk yudumunuzu almanız için henüz çok erken.

Damak tadınıza en uygun kahvenizi tatmak için öncelikle kavurmanın ilk ve en çok tecrübe isteyen adım olduğunu hatırlatmak isterim. Ulaşmak istediğiniz hedefte en önemli unsur kavurma derecesidir. Çünkü her şey son 15-20 saniye içinde oluşup gelişiyor. Kavurma şekli alabileceğiniz tüm aromatik tatları belirginleştiriyor. Bitter veya karamalize tatlar ile meyvemsi veya çiçeğimsi tatlara ulaşabilirsiniz. Yağın açığa çıkmasını önler veya arttırabilirsiniz. Bitti mi, tabii ki hayır. Kahvenizi yudumlamak için en az 4-5 gününüz daha var. Kahve kavrulma işleminden sonra keskin bir tat almamak için önerilere uyup dinlendirilmeli. Demlemeye geçmeden önce karar vermeniz gereken son ve önemli bir işlem daha var. Kavrulan kahve çekirdeklerini öğütme.

Bu demleme tercihinize göre çok önemli. Fazla sayılmaz 7 ayrı öğütme şekli var. İlk olarak Ekstra İnce vardır. Un gibidir ve Türk kahvesi için uygundur. İnce öğütülmüş kahve, espresso makinesi veya mokapot için tercih edilirken, orta ince öğütülen kahve üçüncü nesil demleme ekipmanlarından syphon kahve yapımında kullanılır. Orta öğütülmüş kahve ise basınç gerektirmeyen ve kâğıt, bez filtrenin kullanıldığı V60 için tercih edilir. Orta kalın öğütülmüş kahve, yine kâğıt veya bez filtre kullanılan chemex wood neck gibi ekipmanlarda iyi sonuç verir. Kalın öğütülmüş kahve, french press için tavsiye edilir. Ekstra kalın öğütülmüş kahveyi de yine üçüncü nesil kahve demleme ekipmanlarından cold dripte tercih edenler var. Önümüzdeki ay sadece bu konuya değineceğim, onun için tercih edenler var dedim.


Eveeeet sonuç olarak kavurduk, bekledik ve öğüttük. En iyi kahve yapmak için, en önemli ayakları tamamladık. Artık demlememizi yapmak ve yudumlamak için çok az zamanımız kaldı. Çünkü en iyi kahve yapmanın birinci koşulu, öğütüldükten hemen sonra demleme işlemine geçmektir. Ne yazık ki ısıtılarak yapılan tüm kahve demleme yöntemlerinde bayatlama süresi ise ortama göre en fazla 35-40 dakikadır. Yani sıcak kahvenizi elinize alıp dolaşmayın ve mümkünse uzuuuun sohbetlere dalmayın.

Unutmayın, damak tadınıza en uygun kahveyi bulabilmek için bütün her şeyi deneme yanılma yöntemiyle ancak siz deneyimleyebilirsiniz.

Başta da dediğim gibi bu seçenekler ve kombinasyonlar sonucunda kahve ve suyu birleştirmek “sahanda yumurta yapmak” tan ne kadar zor olabilir ki…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*