Türkbesd: “Beyaz eşya sektöründe ihracatımız %18 oranında artarken, üretimimiz de bir önceki yıla göre %17 oranında artış gösterdi”

Türkiye Beyaz Eşya Sektörü, dünyanın en büyük ikinci üretim üssü olarak, ülkemizin ihracat ve istihdamına güçlü katkıyı sürdürdüğünü söyleyen TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Can Dinçer, sektörün büyümeye devam ettiğini söyledi.

Household kitchen appliances and homeelectronics in boxes . E-commerce, internet online shopping and delivery concept. 3d illustration

Türkiye Beyaz Eşya Sektörü, dünyanın en büyük ikinci üretim üssü olarak, ülkemizin ihracat ve istihdamına güçlü katkıyı sürdürdüğünü söyleyen TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Can Dinçer, sektörün büyümeye devam ettiğini söyledi: “Türkiye Beyaz Eşya Sektörü, dünyanın en büyük ikinci üretim üssü olarak, ülkemizin ihracat ve istihdamına güçlü katkıyı sürdürüyor. 2021’de, hammadde ve enerji maliyetlerindeki yükselişe ve tedarik süreçlerinde meydana gelen çip krizi gibi olumsuzluklara rağmen ihracat ve üretimde güzel sonuçlar aldığımızı duyurmuştuk. 2021 yılında, ihracatımız %18 oranında artarken, üretimimiz de bir önceki yıla göre %17 oranında artış gösterdi.

Sektörümüzün 2022 yılının ilk ayına ilişkin verileri ise, bize bir önceki yılın Ocak ayına göre ihracatımızın %6, üretimimizin ise %12 oranında daraldığını gösteriyor. Altı ana ürün grubunda toplam iç satışlarımız da aynı dönemde %16 oranında azalma gösterdi. Bildiğiniz gibi pandemi etkisiyle, evlerde geçirilen sürenin artması, beyaz eşya talebini artırmış, satışlarımız salgının yarattığı zorlu koşullarda ihtiyaca paralel olarak artmıştı. Yüksek baz etkisi, Avrupa pazarında salgınla ilgili belirsizliğin getirdiği yavaşlama, yeni ekonomik koşullar gibi nedenlerle Ocak ayında alınan bu sonuçlar bizim için şaşırtıcı olmamıştır.

2022’nin yatırımlarımızı ve ihracatımızı artırdığımız, başarılı bir yıl olacağına inanıyoruz.

Artan enerji maliyetleri, hammadde fiyatları gibi sektörümüzü zorlayan koşullar da düşünüldüğünde, ihracattaki başarımızın devam edebilmesi için sektörümüzün maliyet yükünü azaltacak adımlar büyük önem taşıyor. Özellikle sektörün temel girdilerinden olan yassı çelik ürünlerinde gümrük vergisi politikasının yeniden gözden geçirilmesi, en azından arz/talep dengesi sağlıklı bir seviyeye gelen kadar kaldırılması, sektörümüzün yaratacağı katma değerin artmasını sağlayacaktır.”

TURKBESD Başkanı Can Dinçer

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*