Yeşilçam’ın en iyi aşk filmleri

1. Sevmek Zamanı – Metin Erksan – 1965

Döneminin çok ötesinde, hala modern ve şaşırtıcı, deneysel bir aşk filmi. Ayrıksı yönetmen Metin Erksan’ın filmografisinde bile ayrıksı duran başyapıt. Tadilata gittiği bir evde gördüğü kadın fotoğrafına aşık olan boyacının (Müşfik Kenter) eksantrik sevdası. Sadece Türk değil, dünya sinema tarihinin en değişik aşk öykülerinden biri.  

2. Vesikalı Yarim – Lütfi Ö. Akad – 1968

Evli manav Halil (İzzet Günay) ile pavyon konsomatrisi (en iyi rolünde Türkan Şoray) Sabiha’nın yasak aşkı “ kalbinizi kıra kıra ” içinize işliyor. İmkansız aşk, bu kadar güzel anlatılmamıştır Türk Sinemasında. Sait Faik’in bir öyküsünden esinlenilmiş. Filmdeki İstanbul kareleri de fevkaladenin fevkinde.

3. Ahh Güzel İstanbul – Atıf Yılmaz – 1966

Aktris olmak için İstanbul’a kaçan kızla (Ayla Algan) kendinden yaşça büyük, fakir düşmüş eski İstanbul beyefendisi fotoğrafçının (Sadri Alışık) dostlukla karışık aşkı. Aşkın ötesinde kaybedilen değerler, kültürel bozulma gibi toplumsal konulara da ışık tutan komedi-dram klasiği. Benzersiz İstanbul manzaraları da cabası.

4. Ah Müjgan Ah – Mehmet Dinler – 1970

Yeşilçam’ın iki demirbaş senaristinden biri olan Safa Önal’ın en iyi senaryolarından birini bana göre dünya sinemasının en büyük oyuncularından biri olan Sadri Alışık’ın yorumlaması dünyalara bedel. Komediyi de dramı da bu kadar rahat eldiven gibi üzerine geçirebilen çok az oyuncu geçti bu dünyadan. Özellikle filmin sonundaki repliğine ağlamayana para yok.

5. Selvi Boylum Al Yazmalım – Atıf Yılmaz – 1978

Usta Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un “Al Yazmalım” hikayesinin serbest bir uyarlaması. Aşk tanımını en güzel yapan filmlerden biri. Cahit Berkay’ın muhteşem müzikleri, ezberlenmiş replikleri ile eskimeyen bir klasik. “ – Sevgi neydi ? “, “ Sevgi emekti. “

6. Avare Mustafa – Memduh Ün – 1961

Orhan Kemal’in “Devlet Kuşu” romanının ilk uyarlaması. 20 yıl sonra “Devlet Kuşu” adıyla Kemal Sunal’in oynadığı rolü daha dramatik bir çizgide Ayhan Işık oynuyor. O film de iyi ama zengin kızın fakir oğlana hastalıklı aşkını anlatan bu versiyonu çok daha iyi.

Güzel ve yetenekli efsaneler Fatma Girik ve Çolpan İlhan için bile izlenir.

7. Şaşkın Damat – Zeki Ökten – 1975

Kemal Sunal efsanesinin, güldürü öğelerini kısmadan yaşattığı imkansız gibi gözüken büyük aşkının filmi. Ali Şen usta da beyazperdedeki ender iyi adam rollerinden birinde çok iyi. Çokça eğlenceli, bazen yürek burucu ama tabii ki sonu mutluluk.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*