En iyi Stephen King filmleri

7. Doctor Sleep (Doktor Uyku) – 2019 – M. Flanagan

The Shining’in devamı olan film yetişkin Dan Torrance’ın kötücül güçlere karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor. 39 yıl sonra gelen bu devam filmi ilk filmin iyi bir tamamlayıcısı oluyor. Drama ve gerilimin çok iyi bir sentezi yakalanmış.

6. The Green Mile (Yeşil Yol) – 1999 – F. Darabont

King – Darabont iş birliğinin çok iyi sonuç veren bir örneği daha. 1930’larda geçen bir Hz. İsa alegorisini dev boyutlardaki oyuncu Michael C. Duncan aracılığı ile anlatan fantastik bir hikaye. Tom Hanks’in idaresindeki idama mahkum suçlulardan sorumlu gardiyanların öyküsü anlatılıyor.

5. Stand By Me (Yanımda Kal) – 1986 – R. Reiner

“O” filminde korku sosu eklenerek anlatılan çocukluktan ergenliğe geçiş/büyüme hikayesinin bu sefer hafif komedi soslu dramatik öyküsü. Yetişkinlikte hep burnumuzda tüten o “çocuk dostluğu”nun sıcacık anlatımı. Tüm çocuk oyuncular, yetişkinliklerinde de ünlerini belirli ölçüde devam ettirdiler. Genç yaşta uyuşturucu bağımlılığı yüzünden kendine yazık eden River Phoenix hariç.

4. The Mist (Öldüren Sis) – 2007 – F. Darabont

King’in aynı adlı uzun öyküsünden uyarlanan film, King – Darabont ortaklığının çok verimli bir ürünü. Hem korkutucu, hem de çeşitli boyutlarda düşündürücü olan film; çok çarpıcı finali ile de uzun zaman zihninizde yer ediyor.

3. It (O) – 2017 – A. Muschietti

Bin sayfanın üzerindeki bir kitabı nasıl sinemaya uyarlarsınız ? Tabii ki ikiye bölerek. 1990 TV mini serisi de iki bölüm olarak çekilmişti. Karakterlerin ergenlik dönemini anlatan ilk bölüm (tıpkı romandaki gibi) daha başarılı bir film. 2019’daki devam filmi yetenekli aktörlerine rağmen o etkiyi yaratamadı. It, beni sinemada korkutan son film oldu. Hem de kitabı iki kez okuduğum halde. Bu kadar iyi kotarılmış bir film işte karşımızdaki.

2. Shawshank Redemption (Esaretin Bedeli) – 1994 – F. Darabont

Stephen King’in bir uzun öyküsünden uyarlanan film zaman içinde IMDb’nin en beğenilen filmler listesinin 1 numarası oldu. Bunda dostluğun en güzel örneklerinden birini veren Robbins – Freeman’in müthiş oyunculuklarının yanı sıra, çok etkili bir “mazlumun intikamı” temasının da payı çoktur.

1. The Shining (Cinnet) – 1980 – Stanley Kubrick

Auteur yönetmen Kubrick’in kendi yorumunu katarak uyarladığı başyapıt. Bana göre kitabından daha iyi olan ender uyarlamalardan. King, aynı görüşü paylaşmadığı için hiçbir zaman filmi sahiplenmedi. Görselliği, yarattığı ürkütücü atmosferi ile bir psikolojik korku klasiği.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*