Black Wido (Kara Dul)

Black Widow, 2008’de Iron Man ile başlayan MARVEL SİNEMATİK EVRENİ’nin (MCU) 24. filmi. Filmi tam anlamıyla kavramak için en azından dört Avengers filmini ve son iki Kaptan Amerika filmini setretmiş olmalısınız.

Her ne kadar MCU Phase 4’un ilk filmi olsa da; kronolojik olarak Phase 3 döneminde geçiyor. C.America : Civil War ve Avengers: Infinity War filmleri arasında Black Widow’un firarda olduğu dönemde yaşadıklarını anlatıyor.

Black Widow, çizgi roman dünyasına Demir Adam’ın düşmanı bir Rus casusu olarak 1960 larda girdi. Yeni, modern versiyonu ise 1970’de bir Örümcek Adam hikayesinde gözüktü. İlginç bir dip not olarak Türkiye’de ilk görünümü de çizgi roman hayranlarının çok iyi bileceği Örümcek Adam Bilka yayınlarının tarihi 1 no’lu sayısında oldu. (1983) Maceranın orijinali Marvel Team-Up 85’dir. (1979) Yine ilginç bir tesadüf olarak bu macerada tanıdığımız dövüş ustası Shang-Chi’nin filmi de Eylül’de vizyona çıkacak.

Marvel, çizgi romanlarda Black Widow’un kocası olarak geçen Alexei’i (Red Guardian) hem babası yapmış; hem de aptallaştırarak filmin komedi unsuru haline getirmiş.

David Harbour bu rolün altından kalksa da, filmin en dramatik olması gereken anlarında yaptığı esprilerle filmin daha karanlık olması gereken tonunu değiştiriyor.

Küçük yaşta öksüz kalmış ya da bir şekilde ailelerinden koparılan kızların acımasızca içine atıldıkları kötücül bir organizasyonu ifşa eden bir film bu kadar hafif olmamalıydı.

Genelde mizah tonunu ve zamanlamasını çok iyi bulduğum Marvel Sinematik Evreni, özellikle böyle solo kahraman hikayelerinde mizah çıtasını yükseltiyor ama zaten ileride fedakarca ölümüne şahit olduğumuz kadın kahramanımızın trajik hikayesi daha dramatik bir şekilde işlenmeliydi.

Geçmişte geçtiği için kahramanımızın bu filmde ölmeyeceğini bildiğimiz için adeta 60’ların şiddet dolu çizgi filmlerinden kopup gelmişe benzeyen aksiyon sahneleri (kahramanımızın hiçbir süper gücü olamadığını hatırlatalım) filmin inandırıcılığını azaltıyor.

Filmin başlarında yüksek bir çatıdan bir düşüşü var ki, evlere seza. Anında ölmesi gerekirken, üstündeki tozu silkeleyip, yoluna devam ediyor. Bunlar bir MCU filmi için bile fazla.

Oyunculuklar çok iyi ama senaryo nereye gideceğini bilmeyen bir Marvel dizi fragmanı gibi. Yönetmen bu senaryo çerçevesinde elinden geleni yapmış ama yapılmış olmak için yapılmış hissiyatı veren film, vasatı güçlükle aşabilen, Marvel çizgisinin altında bir film olmuş.

SinemaDem iyi seyirler diler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*