Alarko Carrier’ın 7. Küresel İklim Değişikliği Fotoğraf Yarışması başladı

Alarko Carrier’ın küresel iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekmek için bu yıl yedincisini düzenlediği Küresel İklim Değişikliği Fotoğraf Yarışması başladı. 15 Eylül’e kadar devam edecek yarışmaya fotoğrafla profesyonel veya amatör olarak ilgilenen herkes katılabiliyor. Yarışmaya katılım için Instagram veya Twitter üzerinden #küreseliklim2020 etiketiyle birlikte “@alarkocarrier” adını kullanarak fotoğraf paylaşmak yeterli.

Günümüzdeki en önemli ve tüm dünyayı ilgilendiren çevresel tehditlerden biri de iklim değişikliği. Yapılan araştırmalar, küresel çapta hava ve okyanus sıcaklık ortalamalarının arttığını, kar ve buz erimelerinin yaygınlaştığını ve küresel boyutta deniz seviyesinin yükseldiğini gösteriyor. Ülkemizin de dahil olduğu Akdeniz Havzası, küresel iklim değişikliğinin etkileri açısından yerkürenin en hassas olduğu bölgeler arasında yer alıyor. Alarko Carrier da düzenlendiği fotoğraf yarışmasıyla küresel iklim değişikliğinin çarpıcı etkilerini ortaya koymayı ve konuyla ilgili farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Kazananları çok özel hediyeler bekliyor

Halk oylaması ve jüri değerlendirmesi sonucu belirlenecek yarışmada; jüri üyesi olarak Alarko Carrier Yönetim Kurulu Başkanı Niv Garih, Alarko Carrier Klima Ar-ge Proje Müdürü Harun Özkara, Gazeteci – Fotoğrafçı Adem Meleke, Instagram’ın öne çıkan isimlerinden Ahmet Erdem, Belgeselci – Foto Muhabiri Coşkun Aral, Milliyet Gazetesi Fotoğraf Editörü – Foto Muhabiri Ercan Arslan, Fotoğrafçı Mustafa Seven, Fotoğrafçı – Fotoğraf Eğitmeni Yüksel Altun yer alacak.

2014 senesinden beri düzenlenen yarışmada bu yıl birinci seçilecek fotoğraf Toshiba J2KVG Seiya 13 Duvar Tipi DC Inverter Split Klima, ikinci Samsung Galaxy Note10 akıllı telefon ve üçüncü Canon EOS 250D fotoğraf makinesi ile ödüllendirilecek. Jüri özel ödülüne layık görülen 3 kişiWOWITOYS Lark Racing Optical Flow Drone’un sahibi olacak ve dereceye giren 6 kişi de D&R’dan 200 TL’lik hediye çeki kazanacak.

İklim değişikliği geleceğimizi etkiliyor

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan Küresel Riskler Raporu’na göre dünyanın gelecek 10 yılını en fazla etkileyen küresel riskler iklim değişikliği ve iklim değişikliğine bağlı yaşanan çevresel etkiler olacak.

Rapora göre gelecek 10 yılda gerçekleşme olasılığı en yüksek 5 risk;

  • Aşırı hava olayları
  • İklim değişikliğiyle mücadele ve uyumdaki başarısızlık
  • Doğal afetler
  • Biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekosistem tahribatı
  • İnsan kaynaklı çevresel zarar ve afetler

İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak mümkün…

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) ‘1,5ºC Küresel Isınma Özel Raporu’na göre; küresel ısınma 1,5°C’de kalırsa, 2°C ve üzeri sıcaklık artışlarına göre, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin durdurulabileceği belirtiliyor. Örneğin, 2100 itibarıyla 1,5°C derecelik küresel ısınmada küresel deniz seviyelerindeki yükselme, 2°C derecelik ısınmayla karşılaştırıldığında, 10 santim daha az olacak. 1,5°C derecelik bir küresel ısınmada, Arktik Okyanusu’nun yaz aylarında buzsuz olma ihtimali 100 yılda birken, 2°C derecelik ısınmada bu durum on yılda en az bir kere gerçekleşecek. Mercan resifleri 1,5°C derecelik küresel ısınmada yüzde 70-90 kadar azalırken, 2°C derecede resiflerin hemen hemen tamamı yok olacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*