2020 yılında yeniliklerimize devam edeceğiz

Daikin Türkiye CEO'u Hasan Önder

2019 yılı Türkiye’de iklimlendirme sektörü için maalesef pek parlak bir yıl değildi. Sektörde %45 oranında küçülme meydana geldi. Ancak Daikin Türkiye için yine büyüme, yeni yatırımlar ve güzel haberlerle renklenen bir yıl oldu. Biz mali yılımıza göre 2019 yılını 31 Mart 2020’de kapatacağız. Dolayısıyla 2019 bizim için henüz bitmedi ancak sektör küçülmesine rağmen hedeflerimiz doğrultusunda ilerlediğimizi söyleyebilirim. Bildiğiniz gibi Daikin, 2011 yılında Airfel’i satın alarak pazara giriş yaptı ve Daikin Türkiye’yi kurduk. Geçen 8 yılda tam 8.5 kat büyüyerek ciromuzu 1 milyar 700 milyon TL’ye çıkardık. 2011 yılında 260 milyon dolarlık satın alma ve 150 milyon TL ödenmiş sermaye ile Türkiye ısıtma-soğutma pazarına giriş yapmıştık. 2019 Eylül ayında sizlerle güzel bir haberi paylaştık. Türkiye’deki yatırım ve faaliyetlerimizi artırmak amacı ile öz sermayesimizi 150 milyon TL’den 1 milyar 100 milyon TL’ye çıkardık. Daikin Global tarafından alınan sermaye artırım kararı, Türk ekonomisine ve Daikin Türkiye’ye duyulan güvenin bir göstergesi olarak önem taşıyordu. Aynı zamanda bu yıl yeni yatırımların müjdesini de verdik. Daikin, Türkiye’ye son 5 yılda 300 milyon TL’lik yatırım yapmıştı. Birkaç ay önce alınan yeni kararla da 2021 yılına kadar 50 milyon Euro daha yatırım yapacak.

Sakarya’da 100 bin metrekarelik alana kurulu 42 bin metrekarelik fabrikamızda klima, kombi, radyatör, klima santrali, fan coil üretimi yapıyoruz. Bu yatırımları fabrikamızda VRV sistemlerinin de üretimini kapsayacak şekilde değerlendireceğiz. CIS ülkeleri de bizim sorumluluğumuzda ve halihazırda 44 ülkeye ihracat yapıyoruz. Split klimada iki yıl üst üste ihracat şampiyonu olduk. 2019’da 200 milyon dolar, 2020’de 220 milyon dolar ihracat hedefimiz var. Bu başarımızla bölgemizin üretim ve lojistik üssü olarak konumlanmaya devam edeceğiz. Türkiye’de devam eden ekonomik durumdan dolayı, 2019’da negatif büyüme zaten bekleniyordu. Dolayısıyla bu yıl tahsilat problemlerinden kaynaklanacak finansal risk de yüksek olduğundan Daikin Türkiye olarak pazar payımızı sürdürmeyi, dinamik bir yönetim anlayışıyla karlılığımızı arttırmayı hedefledik. Pazar küçülmesine rağmen sezonda split ve ticari klima montajlarımızda %10’luk bir artış gözlemledik. Kombi çalıştırma adetlerimizde ise ciddi yükseliş gördük. Temmuz’da %30 arttı.

Ancak 2019’da inşaat sektöründe görülen küçülme merkezi sistemler iklimlendirme satışlarımızı da etkiledi. Mevcut projelerin sonuçlanmasında ve satışında azalma söz konusu oldu. Yeni büyükprojelerin de sayısı azaldı. Ancak biz her 3 projeden 1’inin tercihi olmaya devam ediyoruz. VRV ürün gamımızda da 2020 yılında yenilikler olacak. Daikin Japonya küreselde 5 yıllık planlar ile hareket etmekte, bu planların içinde zaten büyüme hedeflerini yakaldığımız takdirde Türkiye yatırımlarını arttırma hedefi de vardı. Biz de Türkiye’deki hedeflerimizin çok çok üstünde bir başarı yakaladığımızdan, bu yıl hem yeni yatırım aldık hem de sermaye artırımı gerçekleştirdik. Böylece 2020 hedeflerimiz ve planlarımızın bir çoğunu gerçekleştirmiş olduk. Bu kaynağın bir çoğunu üretim yatırımlarımızda kullanacak olup, merkezi soğutma sistemleri (VRV) üretimini Türkiye’de yaparak Avrupa’ya ihracat yapma hedefimizi gerçekleştireceğiz. Şu anda 1 milyar 700 milyon lira cirosu olan bin 300 kişilik büyük bir aileyiz. Biz hedeflerimizin tümünü gerçekleştirmeyi başardık. 2019 yılı hedefimiz 2.2 Milyar TL. 2020 yılı hedefimizde ise ciromuzu 3 milyar TL’ye çıkarırken çalışan sayımızı da bin 500 kişiye taşımak var. Bu doğrultuda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*