Gaz – Elektrik – İndüksiyon Ocakları arasındaki farklar nelerdir?

Mutfaklarımızda kullandığımız ve farklı teknolojik özellikleri ile bizlere yardımcı olan çok sayıda fırın ve ocak çeşidi bulunuyor. Hem barındırdıkları teknolojiler hem de çalışmalarını sağlayan temek enerji kaynakları ile birbirlerinden farklılaşan bu ocak ve fırınlar, yemeklerimizin en ideal ve iyi şekilde pişmesini sağlıyor.

Tüm dünyada en çok tercih edilen ocak türleri gazlı, elektrikli ve indüskyonlu olarak öne çıkıyor. Peki bunların aralarındaki farklar nelerdir? Pek çok seçeneği bulunan gazlı ocaklar, elektrikli ocaklar ve indüksiyonlu ocaklar arasındaki farkları sıralayalım.

Gazlı Ocaklar

Gazlı ocaklar, hepimizin bildiği üzere genellikle doğal gazla çalışan setüstü ocaklardır. Set üstü ocaklar, evlerimizin ısıtma sistemi olan doğalgaz yardımıyla çalışır. Genellikle dört gözlü olan setüstü ocaklarımızın gözlerinden çıkan ateş yardımıyla yemekler pişer. Sadece doğalgaz yardımıyla da değil propan, LPG, bütan, uçucu gaz veya nadiren elektrikle de kullanılabilir.

Elektrikli Ocaklar

Elektrikli ocaklar, elektrikle entegre bir ısıtma ve pişirme sistemine sahiptir. Bu tip ocaklarda rezistans aracılığıyla ısıya son derece dayanıklı cam yüzeyine ısı verir ve camın ısınması sonucu, camın üzerine koyduğumuz kabı ısıtır. Set üstü ocaklar gibi ocak çıkıntıları olmaz. Isıya dayanıklı düz cam seramikten oluşan bir zemine sahiptir.

İndüksiyonlu Ocaklar

İndüksiyonlu ocaklar, elektrikli ocaklara benzerdir fakat elektrikli ocaklara göre daha pratik ve yeni olan bu ocaklar, üçüncü nesil mutfak pişirici sistemlerdir. Sistematik olarak diğer ocaklara göre çok daha hızlı çalışır, hızlı çalışmasının sebebi ise ocağın kendisi değil, ocağın üzerine konulan kabın ısı kaynağına dönüşmesidir. İndüksiyonlu ocakların yüzeyleri hiç ısınmaz. Diğer ocaklara göre yanma riski çok düşüktür. İndüksiyonlu ocaklar yüzeylerinde bulunan kabı ısıtırlar. İndüksiyon akımı değişen bir elektrik akımıdır. Ferromanyetik alaşımlar üzerine manyetik alan bir elektrik kaynağından üretilir. Üzerinde bulunan kabın metal gövdesine manyetik enerji verir ve ısıtır.

Elektrikli Ocak, İndüksiyonlu Ocaklar ve Gazlı Ocaklar arasındaki farklar

  • İndüksiyonlu ocaklar da elektrikli ocaklar gibi elektrik yardımıyla çalışır. Fakat arasındaki farklardan biri indüksiyonlu ocakların elektrikli olmasına rağmen enerji tüketiminde çok daha akıllı olmasıdır. Çalışma hızı ve kapattığınızdaki ısı kaybı da hızlı ve güvenlidir.
  • İndüksiyonlu ocaklar, elektrikli ve gazlı ocakların aksine enerjiyi ocak üzerinden doğrudan yüzeydeki kaba iletir.
  • Gazlı ocakların temizliği elektrikli ve indüksiyonlu ocaklara göre daha zor olabilmektedir.
  • Elektrikli ocaklar elektrik akımına daha çok yüklenebilir.
  • İndüksiyonlu ocaklar, boşa harcanan ısı enerjisi olmadığı ve tavaların çabuk ısındığı için çok verimlidir. Bir indüksiyonlu ocak yüzeyinin temizlenmesi, yalnızca düz bir yüzey olduğu için kolaydır ve yüzey tarafından ısı üretilmediğinden, yiyecekler “pişirilmez” ve silinebilir.
  • Sarmal ısıtma elemanlarına sahip elektrikli sobalar güzeldir çünkü bobinleri ucuza değiştirmek kolaydır. Seramik radyant ocakların onarımı biraz daha pahalıdır, ancak düz bir yüzey olduğu için temizlenmesi çok kolaydır.
  • Elektrikten farklı olarak, tencere ile doğrudan temas halinde yanan bir açık alev tarafından anlık ısı üretilir. Bu bize alevin boyutunu ayarlayarak ısının yoğunluğunu anında kontrol etme yeteneği verir. Genel olarak konuşursak, gaz elektriğe kıyasla daha ucuz bir enerji şeklidir ve gaz şebekesine bağlantınız sağlanır. Aksi takdirde, tercih ettiğiniz seçenek gaz ise, ocağın çalışması için tüp gaz takmayı düşünmeniz gerekir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*