İşletmelerin büyümelerine destek olmak ana vizyonumuz

Token Finansal Teknolojiler Satış & Pazarlama Direktörü Sabri Şimşek: “Geliştirdiğimiz yeni nesil ödeme cihazı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mobil satışlara yönelik VUK 507 No’lu “Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi” tebliği doğrultusunda satış, ödeme ve e-fatura işlemlerini tek cihazda birleştiriyor. Bu konuda ilk onay alanlardan biriyiz. Muhasebeci ve mali müşavirlerin desteğiyle yaygınlaşacak olan sistemde Token Finansal Teknolojiler olarak Beko 400 TR ile öncü konumda yer alıyoruz.”

Koç Topluluğu bünyesinde 2020’den bu yana faaliyetlerini yürütmekte olan Token Finansal Teknolojiler’in kuruluşundan ve faaliyet alanlarından bahseder misiniz? Token Finansal Teknolojiler daha önce Arçelik bünyesinde altında bulunuyordu. Neden topluluk bünyesine geçme kararı alındı?

Token Finansal Teknolojiler olarak geliştirdiğimiz teknolojilerle işletmelerin süreçlerini iyileştirmek, onlara karlılık ve verimlilik sunarak büyümelerini sağlamak hedefiyle 2018 yılında yola çıktık. Daha önce Arçelik altında ayrı bir ekip olarak yürütülen yazarkasa pos çalışmaları, fintech pazarındaki hareketlenme dolayısıyla daha da büyütülerek Arçelik A.Ş. bünyesinde Token Finansal Teknolojiler A.Ş. olarak ayrı bir şirket haline geldi. Şirketimiz, bir yandan şirket içi yapılanmasını yenileyerek bir yandan da yeni ürün ve servisleri portföyüne ekleyerek faaliyet alanını genişletti. Her geçen gün daha da büyüyen ve önemli bir sektör haline gelen finansal teknolojiler ve ödeme sistemleri sektöründe Koç Holding’in daha etkin bir şekilde yer alabilmesi, şirketin daha dinamik yönetilebilmesi adına da yine aynı isimle 2020 yılında Koç Holding’e bağlı bir şirket olarak geliştirdiğimiz cihaz ve hizmetlerle faaliyetlerimizi sürdürmeye başladık. Günümüzde 680 binden fazla ödeme cihazıyla sektörde lider konumda yer alıyoruz. Beko marka yazarkasa POS cihazları üzerinden yapılan günde yaklaşık 4 milyon işlemi yönetiyoruz. Çalışmalarımızda Beko’yu teknoloji ortağı olarak konumlandırıyor, teknolojimizi Beko gücü ve Koç güvencesiyle tasarladığımız ürünlere yansıtıyoruz.

Şirket yakın zaman önce Beko ortaklığı ile Android POS cihazı Beko 400 TR’yi satışa sundu. Bu cihazın özelliklerinden bahseder misiniz? Piyasada bulunan muadil ürünlere göre Beko 400 TR ne tür farklılıklar sunuyor? Şirketler bu POS cihazını neden tercih etmeliler? Geliştirdiğimiz yeni nesil ödeme cihazı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mobil satışlara yönelik VUK 507 No’lu “Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi” tebliği doğrultusunda satış, ödeme ve e-fatura işlemlerini tek cihazda birleştiriyor. Bu konuda ilk onay alanlardan biriyiz. Muhasebeci ve mali müşavirlerin desteğiyle yaygınlaşacak olan sistemde Token Finansal Teknolojiler olarak Beko 400 TR ile öncü konumda yer alıyoruz. Cihaz, iki haftaya yakın süren e-faturaya geçişi iki dakika kadar hızlı bir sürede gerçekleştirebiliyor ve e-faturaya ücretsiz geçiş imkanı sağlıyor. Önümüzdeki dönemde e-faturaya geçişin hızla artacağını ve devletin de bu yönde adımlar atacağını öngörüyoruz. Özellikle bu kapsamda ilk kez e-fatura sistemine geçecek olan işletmeler için hem maliyetsiz hem de anında geçiş imkanı ile 400TR’nin büyük bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Bu cihaz ile birlikte ölçeği fark etmeksizin tüm işletmeler birçok önemli ihtiyacını tek cihaz üzerinden karşılayabiliyor; ürün tanımlayabiliyor, satış yapabiliyor, ödeme alabiliyor ve e-fatura kesebiliyor. 500 TL altındaki işlemlerde ise 10 Temmuz 2020 tarihinde yapılan güncelleme ile aynı şekilde yeni nesil yazarkasalarda olduğu gibi ürün seçmeden kategori seçimi ile işlem yapılabiliyor, müşteri bilgisi girmeden e-arşiv fatura gönderilebiliyor. Kullanım kolaylığı ve ergonomik yapısıyla da dikkat çeken, çift dokunmatik ekrana sahip olan cihazda müşteriler şifre girerken cihazın ekranını çevirmeye gerek kalmıyor. Wi-Fi ve ücretsiz 4G ile internete bağlanabilen cihaz, temassız ya da QR kod ile ödeme desteği de sunuyor. Beko 400 TR kullanıcıları, anlaşmalı bankalar arasından dilediklerini seçerek, ödeme işlemini kredi kartıyla peşin ve taksitle ya da nakit veya parçalı seçenekleriyle tamamlayabiliyor. Android 9.0 sürümünü kullanarak geliştirdiğimiz Beko 400 TR Android POS cihazını Arçelik ve Beko mağazalarında satışa sunuyoruz. VUK 507 sebebiyle yazarkasa pos kullanma zorunluluğu olan her işletme için önemli bir alternatif oluşturan, işletmelerin hayatını kolaylaştıran ve maliyet avantajı sağlayan Beko 400 TR’nin içerisindeki TokenStore satış uygulaması ve Token e-Belge e-fatura uygulaması Token yazılım ekipleri tarafından geliştirildi. TokenStore uygulaması, sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda düzenli olarak güncellenecek. 2019 yılında dünyanın en prestijli tüketici elektroniği fuarlarından biri olan CES’te (Consumer Technology Association) Siber Güvenlik ve Gizlilik Ödülü’ne ve 2020’de tasarımda dünyanın en prestijli yarışmalarından biri olan RED DOT’ta ise Tasarım Ödülü’ne layık görülen Beko 400 TR, işletmelerden oluşan geniş bir ağın tüm ihtiyaçlarına tek başına, zamandan ve maliyetten tasarruf ettiren bir şekilde çözüm üretiyor.

Önümüzdeki dönem planladığınız çalışmalar ve hedefleriniz nelerdir?

Pandeminin etkisiyle hız kazanan dijital dönüşümde biz de yerimizi alabilmek adına işletme ve pazar yerlerine e-ticarette uçtan uca çözüm sunmak amacıyla 2020 yılı Temmuz ayında Token Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. şirketini kurduk. İştirakimiz, Sanal POS, Cüzdan alt yapısı ve kart saklama çözümlerini bir araya getirdiği ürünü ile bir işletmenin e-ticaret döngüsünü müşteri ediniminden faturalamaya kadar sunuyor. – EKİM 2021 13 Global hedefler doğrultusunda, bu hizmetleri öncelikli olarak Koç Topluluğu’nun varlık gösterdiği ve finansal erişime ihtiyaç duyan diğer pazarlarda da sunmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda, Token Finansal Teknolojiler sahipliğinde Hollanda’da Token International Holdings BV ve Romanya’da Token Payment Services Srl şirketlerini kurduk. Türkiye’de, işletmelerin ticaret ortağı olarak yenilikçi ürün ve hizmet yelpazemizi genişletmenin yanı sıra, gözetimsiz ödeme hizmetleri, karekod ile ödeme gibi yeni ödeme teknolojilerinde de liderliğimizi kuvvetlendirmeyi hedefliyoruz. Yurt dışında ise ürün ve hizmetleri için ekosistem oluşturmaya ve gerekli lisansları edinerek faaliyete geçmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde çıkan VUK 527 no’lu tebliğe göre pompa yazarkasalar gündeme geldi. Akaryakıt istasyonlarındaki ödeme kaydedici cihazlar, elektronik ortamda anlık veri aktarımı yapabilen, güvenlik seviyesi yükseltilmiş yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara dönüştürülecek. Bizim de çok daha katma değerli servisler içeren, iş yönetim sürecini kolaylaştıracak bir pompa yazarkasa pos üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Şirketimizdeki son gelişmelerden biri ise yeni bir yemek kartı tasarlamış olmamız. Bu yemek kartı Koç Holding çatısı altındaki ilk yemek kartı olacak. Böylece Koç Holding bu sektöre de bizimle birlikte adım atmış oldu. Uzun vadede sadece yemek kartı değil, çok daha geniş kapsamda bir sektör ağı olmasını ve ödeme aracına dönüşmesini hedefliyoruz.

Genel olarak bu cihazın ve şirketin tanıtım, satış ve pazarlama stratejilerini nasıl şekillendireceksiniz?

Kadın girişimci ve bayilerin her zaman yanındayız. Beko’nun başlattığı Beko 100 Kadın Bayi Projesi’nin paydaşlarından biri olarak bu proje kapsamında ücretsiz ürün ve eğitim vermeye devam ediyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu ve Beko iş birliğinde, Arçelik Perakende Akademi desteğiyle hayata geçirilen “Girişimin Kadın Kahramanları Projesi”nde biz de danışmanımız Mustafa Okay’ın hazırladığı eğitim serisi ile yer alıyoruz. Girişimci Kadınlar Grubu Kurucusu Ülkü Hür ile kadın girişimcilere eğitim desteğine de ikinci dönem ile devam ediyoruz. İşletmelerin karlılık ve verimliliğini artırarak, büyümelerine destek olmak vizyonumuz çerçevesinde, daima yenilikleri ve tebliğleri takip ederek müşteri ihtiyaçlarına yönelik ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Amacımız her ölçekten işletmenin yeni teknolojilere sahip olabilmesini sağlamak. Bu bağlamda; daha az maliyetle daha verimli iş yönetimi sağlayan fiziksel cihazlar sağlıyoruz. Koç Holding’in bir parçası olarak hissettiğimiz güvenle, sanal pos, yemek kartı, pompa yazarkasa gibi farklı alanlara yenilikçi çözümler sunuyoruz. Yakın zamanda Fintech İstanbul tarafından düzenlenen Fintech 101 online eğitiminin 12. dönemine sponsor olduk. Kendi sektörümüzde öne çıkan bu tarz etkinliklerde yer almaya devam edeceğiz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*