Çeyrek asırlık sinema hazineleri / Alfabetik sıra ile 1996’nın en iyi 6 filmi

CARLA’S SONG

Emekçi sinemasının yaşayan en büyük ustası İngiliz Ken Loach’un ABD’nin Orta Amerika’da CIA marifeti ile çevirdiği karanlık işlere romantizmi de atlamadan sağlam bir bakış atan filmi. Hem sağlam bir politik drama, hem de sıcak bir aşk hikayesi. Tabii klişe Hollywood tarzı bir mutlu son beklemeyin.

EŞKIYA

Yavuz Turgul-Şener Şen işbirliğinin en başarılı örneği. İnsanları tekrar yerli filmlerle barıştıran çığır açıcı bir film.  Kadrodaki iki şarkıcı hariç tam bir oyunculuk gösterisi. Eşkıya Baran’ın yarı fantastik öğelerle bezeli yürek burkan öyküsü aynı zamanda temposu, diyaloglarıyla Türk sinemasının başyapıtlarından bir filme konu oluyor.

FARGO

Coen biraderlerin (yakın tarihte bu filmden esinlenerek yapılan bir dizisi de olan) en iyi işlerinden biri. Hınzırca kara mizahı, insan açgözlülüğünün sınırsızlığını eğlenceli bir şekilde yansıtıyor.

Bu yılın en iyi kadın oyuncu Oscar’ını kazanan Joel Coen’in karısı Frances McDormand her zamanki kusursuz oyunculuğunu sergiliyor hamile şerif rolünde. En küçük roldeki oyuncu bile sırıtmıyor bu bıçak sırtı kara komedide.

SCREAM

Korku sinemasının büyük ustası Wes Craven’in tam artık formdan düştü denildiği noktada senarist Kevin Williamson’ın zeka fışkıran senaryosunun da etkisiyle yeniden dirildiği film. Korku sinemasının tüm klişelerine eğlenceli bir takla attıran film, eğlenceli olduğu kadar da korkutucu olmayı başarıyor. Daha sonra sonuncusu biraz zayıf kalan üç devam filmi daha yapıldı. Ayrıca televizyona da dizi olarak uyarlandı.

SOME MOTHER’S SON

İrlandalı yönetmen Jim Sheridan’ın İrlanda’nın baskı ve şiddetle örülü karanlık yakın tarihine bakışı. Gerçek olaylardan uyarlanan, sert bir film. 1981’de IRA mensubu oğlunun cezaevinde yaptığı açlık grevi ile ve yetkililerle boğuşan çaresiz anneler rolünde Helen Mirren ve Fionula Flanagan’ın harikalar yarattığı, az bilinen bir cevher.

STAR TREK : FIRST CONTACT

Star Trek: The Next Generation kadrosunun dört filminden en iyisi. Uzaylılarla ilk temasa tanık olmak üzere zamanda geriye giden kahramanlarımızın aksiyon ve mizah soslu macerası. Filmin yönetmeni, dizide ikinci kaptan olan Kumandan Riker (Jonathan Frakes).

James Cromwell uzaylılarla ilk teması sağlayan bilim adamı rolünde çok güçlü bir oyun veriyor. Star Trek kanonunun 30. yılında vizyona çıktı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*