En iyi kurtuluş savaşı filmleri

Emperyalizme karşı dünyada verilen ilk büyük savaşın, Kurtuluş Savaşı’nın Ulu önder Atatürk ve silah arkadaşları tarafından 1922’de kazanılmasının üzerinden tam 100 yıl geçti. Sonsuza kadar yaşayacak Türkiye Cumhuriyeti için Kurtuluş Savaşı’nda geçen en iyi filmleri yazdım.

6. Meçhul Kahramanlar (Agah Hün-1958)

Ayhan Işık ve Gülistan Güzey’in iki Kuva-yı Milliye kahramanı olarak yaşadığı aşkın fonda yer aldığı film aksiyonu ile de ön plana çıkıyor. Hulusi Kentmen de unutulmaz bir portre çizmiş. Tiyatro ve sinemanın devlerinden Agah Hün’ün yönettiği az sayıda filmden biri.

5. İngiliz Kemal Lawrence’e Karşı (Lütfi Ö. Akad-1952)

Gerçek bir Kurtuluş Savaşı kahramanı olan Fenerbahçe boksörü Esat Tomruk’un hayat hikayesinden esinlenmiş. İstanbul’a hiç gelmemiş Arabistanlı Lawrence da filme dahil edilmiş gişe cazibesi açısından. Hala bozulmamış dokusuyla işgal yılları havasını buram buram yansıtan güzel İstanbul görüntüleri de cabası. Türk sinemasının auteur yönetmeni Lütfi Ö. Akad’dan.

4. Kalpaklılar (Nejat Saydam-1959)

Samim Kocagöz’ün ünlü romanından uyarlama. Sadri Alışık – Çolpan İlhan çifti çok etkili bir oyun çıkarmışlar. Kuvvacı Talip Bey, işgal kuvvetleri ile çalışan babasından malumat alabilmek için paşa kızı ile yakınlık kurar. Gerisi aşk, fedakarlık, vatanperverlik ve 1920 ler kılığındaki 1959’un güzel İstanbul’u.

3. Vurun Kahpeye (Orhan Aksoy-1964)

Halide Edip Adıvar’ın ünlü romanından uyarlama. Günümüzde de Cumhuriyetimizin başına bela olan yobazlık virüsünün o dönemde de alçaklığıyla iyi ve güzel olan her şeye saldırışının ve ihanetin öyküsü. Gencecik bir Hülya Koçyiğit, günümüzdeki halini yadsırcasına tam bir Cumhuriyet kadınına can verirken; filmin asıl ağır topu müthiş bir kötü adam olan Ali Şen. Üç kez sinemaya aktarılan romanın en iyi uyarlaması bu.

2. Düşman Yolları Kesti (Osman F. Seden-1959)

Döneminin ötesinde, psikolojik gerilim altyapısına sahip bir başyapıt. Sadri Alışık ve Eşref Kolçak’ın karşılıklı oyunculuk gösterisi aslında İstanbul’dan, salon filmlerinden çok çıkmayan Osman F. Seden’e de en iyi filmini çektirmiş çilekeş Anadolu topraklarında. Aynı zamanda çok iyi bir yol filmi.

1. Bir Millet Uyanıyor (Ertem Eğilmez-1966)

1932’de Muhsin Ertuğrul tarafından çekilmişti. Ertem Eğilmez’in elinde daha iyi bir filme, seksenler çocuklarının her Cumhuriyet Bayramı’nda izlediği bir başyapıta dönüşmüş. Her rol mükemmel oynanmışken, Münir Özkul usta bir nebze daha parlamış. Her Türk’ün seyretmesi gereken klasik.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*