Akıllı bayilerin depolarını karlı yönetmesi menfaatlerine olacak ve sermayelerini koruyacaktır

Ercan Aygün - Kahramanmaraş

2021 yılı sonu itibarı ile yıllık satışlarınızı, pandemi sebebi ile tüketiciler nezdinde ortaya çıkan talep artışlarını ve kur artışı ile doğan fiyat istikrarsızlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Adette önceki yılı yakalayamasak da Geçtiğimiz yıl ciro olarak mağazalarımız ve sektörümüz büyüdü. Tüketicilerin alım güçlerinin düşmesi, eski cihazlarını tamir ettirme veya daha ucuz ürünlere yönelmesi gözlemlendi. Sektörümüzün dünyanın ikinci büyük üreticisi ve yerli sermayeli olması sebebi ile üretici ve pazarlama firmalarımız kur artışlarının yarısı gibi ürünlere fiyat artışı yansıttı. Kur stabil olduğunda sektörde beklediğimiz %30’lar gibi zamların ilk çeyrekte yansıtılacağı kanaatindeyim. İşletme giderlerimizin artması ve ürün temininde zorlanmamıza rağmen bizler stoktaki ürünlerimize zamları yansıtmayıp, geçişlerde karlılık gözetmeyerek yatay büyümeyi tercih ettik. Pandemiden dolayı artışların globalde olduğunu da hatırlatmak isterim Avrupa’da ilk defa Üfe %22 oldu. Asgari ücretli memur ve emeklilere bu ay yapılan zamlar piyasayı olumlu yönde rahatlatacak, insanların alım gücünü artıracak öteledikleri ihtiyaçlarını evlerine taşıyacaklar.

2022 yılında sizleri bekleyen fırsat ve tehditler nelerdir? Yeni yıldan genel olarak beklentileriniz nelerdir?

İhracatın büyümesi yapılacak yeni yatırımlarla birlikte istihdamların ve işsizlere iş imkanlarının artması, tüketici gelirlerinin iyileşmesi, iki yıldır ertelenen düğünlerin bu yıl yapılabilir olması, ikinci yarı yıldan sonra seçim atmosferinin ekonomiyi canlandıracak olması perakendeci için bir fırsat iken çarpan yükselmeye devam ederse gelecek zamlar piyasaya tehdit. Baharla bitmesini istediğimiz pandeminin mutasyona uğramaması en büyük dileğimiz. İlk çeyrekte biz offline bayilerin stoklarındaki ürün fiyatları değişkenlik gösterecek, aynı üründen bir bayide eski fiyatlı, diğerinde yeni fiyatlı olacak, perakendede bazı ürünlerde %20’ye yakın fiyat farkı oluşacak. Akıllı bir bayinin deposunu karlı yönetmesi menfaatine olacak ve sermayesini koruyacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*