Dyson’ın yeni özel serisi ilhamını otomobilden alıyor

Dyson, bu seneki Dyson Supersonic saç kurutma makinesi, Dyson Airwrap saç şekillendirici ve Dyson Corrale saç düzleştirici özel serilerinde daha önce geliştirdiği elektrikli otomobil projesinden ilham aldı.

Tasarım sadece bir şeyin işleyişiyle değil, aynı zamanda nasıl göründüğüyle de ilgilidir. Trendler, moda veya popüler kültür akımlarından etkilenmeyen; bunun yerine kendine özgü ton, doku ve dokunuşlar oluşturarak, tasarımda yenilik yapmak için var olanın ötesine bakan Dyson; bu seneki özel serisinde daha önce geliştirdiği elektrikli otomobil projesinden ilham aldı.

Dyson’ın 2016’da başladığı ve başarıyla üretilmesine rağmen 2019 sonunda ticari geçerliliği olmadığı gerekçesiye durdurulan elektrikli otomotiv projesi; yaratıcılığını perçinlediği yeni bir mühendislik ekibiyle bugün Dyson Supersonic saç kurutma makinesi, Dyson Airwrap saç şekillendirici ve Dyson Corrale saç düzleştirici özel serilerinde farklı bir formda yeniden hayat buluyor.

Dyson; Prusya mavisi ve parlak bakır renklerinde tasarlanan özel serilerinde yalnızca işlevsel özellikleriyle fark yaratmakla kalmıyor, renk ve tasarımlarıyla da sunduğu deneyime yeni bir soluk kazandırıyor. Peki, geçmişin izleri bugüne nasıl yansıyor?

Teknoloji ve Renk Kombinasyonu

Dyson, 2016’daki elektrikli otomobil projesi kapsamında İngiltere’deki Hullavington Kampüsü’nde ilk özel renk, malzeme ve kaplama (CMF) mühendislik ekibini kurdu. Makinelerin mühendislik ayağıyla entegre çalışan marka, renkleri kavramsallaştırdığı yeni bir bakış açısı edindi.

CMF ekibi, Singapur ve Malezya’daki Dyson mühendislik ve üretim ekipleriyle iş birliği içerisinde geliştirilen ürünlerin renklerini ve malzemelerini kavramsallaştırmak üzerine çalışıyor. Bu şekilde doğru malzeme seçimleriyle tasarım ve estetik unsurların ürünlerin performansını etkilememesi sağlanıyor. CMF ekibi yakın bir zamanda resmileşmiş olsa da, marka 20 yıldan uzun bir süre önce parlak ve cesur renkli elektrikli süpürgeleriyle ortaya çıkan benzersiz bir renk paleti mirasına sahip…

Prusya mavisi ve parlak bakırdan oluşan renk kombinasyonu ilk olarak Dyson elektrikli otomotivin iç tasarımında kullanıldı. CMF ekibi, James Dyson’ın da yönlendirmeleriyle, araçlarda tipik olarak siyah rengin hakim olduğu bir dünyaya zamansız ve lüks bir alternatif oluşturmaya çalıştı. Değerli metallerde görülen tonlardan yola çıkarak elektrikli aracın iç mekanı için, mavi döşemelerin yanında şık bir bakır aksam kullanmaya karar verdiler. Otomobilin dışı da aynı Prusya mavisi renginde tasarlanarak iç tasarımdaki yüzeylerle uygun hale getirildi.

Dyson’ın tasarım felsefesi, Prusya mavisi pigmentinin bulunuşuyla nasıl paralellik gösteriyor?

Dyson’da fikirlerin nereden geldiği önemlidir. Dyson mühendisleri, deneyimlerini kullanarak ve daha önce yapılan tasarımlardan öğrenerek, güçlü testlerden ve sağlam bir deneme yanılma sürecinden geçerler. Tekrar eden tasarım süreçlerinde iyileştirmeler yapar, sorunları tanımlar, çözümler üretirler. Tıpkı, Prusya mavisinin bugüne olan yolculuğundaki gibi…

“Prusya mavisi” pigmenti, 1706’da Berlin’de “Diesbach” olarak bilinen bir boya üreticisinin kırmızı yerine yanlışlıkla koyu mavi bir renk yaratmasıyla ortaya çıktı. Bu pigment Diesbach tarafından keşfedilmeden önce, ressamlar değerli bir taş olan ve lavicerttaşı olarak da bilinen Lapis Lazuli de dahil olmak üzere bu rengi oluşturmak için çeşitli malzeme kombinasyonları kullanırlardı. Üretmesi bir hayli pahalı olan bu eşsiz koyu mavinin keşfi, birçok ressam için de önemli bir sorunu çözmüş oldu.

Dyson mühendisleri, şirketin misyonu olan “Başkalarının görmezden geldiği sorunları çözmek” doğrultusunda gerçek sorunları iyileştiren öncü teknolojiler yaratmak için sürekli yeni yöntemler denerler. Yeni Prusya mavisi ve parlak bakır renk buluşu, başarısızlıktan başarıya ulaşmayı ve uygulamalı işçilik yoluyla mühendisliğin bir göstergesi olarak hizmet eden renk oluşturma sürecini de kutlayarak bu misyonu yeniden hayata geçiriyor.

Dyson Corrale kablosuz saç düzleştirici: Öncü esnek bakır plaka teknolojisine sahip Dyson Corrale saç düzleştirici, saçı şekillendirmek ve bir araya getirmek için esneyerek her geçişte tüm saç tellerine eşit ısı ve gerginlik uyguluyor. Dyson Corrale saç düzleştirici, bilinen düzleştiricilerin aksine,  esnek bakır plakalarıyla daha fazla kontrol sağlayıp şekillendirmeden alınan sonucu artırmak için ısı gerekliliğini azaltıyor ve saçta oluşabilecek hasarı ve boyalı saçlarda renk solmasını önlemeye yardımcı oluyor. Akıllı ısı kontrol teknolojisine sahip Dyson Corrale saç düzleştirici, 165 °C, 185 °C ve 210 °C olmak üzere üç hassas ısı ayarı  sunuyor. 

Dyson Airwrap saç şekillendirici : Dyson Airwrap saç şekillendirici, farklı başlık seçenekleriyle kuaförünü dilediği yere taşıyarak saçında hacimli bukleler, doğal dalgalar veya düz bir stil yaratmak isteyenlerin tercihi oluyor. Ürün, “Akıllı Isı Kontrolü” teknolojisiyle şekillendirme sırasında saçı aşırı ısı hasarına karşı koruyup, sağlıklı görünmesini sağlıyor. Coanda etkisi adı verilen aerodinamik bir olguyu kullanarak havayı ısıyla birleştiriyor ve saçın doğal parlaklığını ortaya çıkarıyor. Coanda etkisi sayesinde hava doğru hız ve basınçla saça uygulandığında, saç başlığa kendiliğinden sarılarak sağlıklı bir stile kavuşuyor. 

Dyson Supersonic saç kurutma makinesi: Farklı saç tipleri için tasarlanan Dyson Supersonic saç kurutma makinesi, hızlı ancak odaklanmış bir hava akımı kullanıyor. Ergonomik yapısıyla elde tutarken kullanım kolaylığı  ve denge sağlarken, Akıllı Isı Kontrolü teknolojisiyle aşırı ısı hasarını önleyerek saçın doğal parlaklığını koruyor. Dyson’ın patentli Air Multiplier teknoloji, ısıya olan bağımlılığı azaltıp hızlı kurutma ve şekillendirme yeteneği sunuyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*